text de Alexandra Kartman
Exista locuri in care timpul pare ca a incremenit. In care civilizatia nu si-a infipt coltii atat de amarnic ca prin alte parti. Sunt locuri in care natura isi face drum prin existenta, intr-o curgere lina, parca atemporala. Nu sunt multe astfel de locuri, insa dintre cele putine, cateva se gasesc chiar pe meleagurile tarii noastre, iar zona sud-estica a Transilvaniei este doar un exemplu.
Un astfel de areal, in care frumusetea coplesitoare a naturii nu se lasa indelung cautata, nu este, totusi, lipsit total de influente nocive. O serie de factori negativi afecteaza chiar si aici bunul mers al lucrurilor. Abandonul pajistilor, managementul irational al padurilor, lipsa de informatii, utilizarea excesiva a ingrasamintelor artificiale si a pesticidelor macina incet, dar sigur flora si fauna.
Pe un astfel de fond, proiectele demarate in Transilvania de Orange Romania in parteneriat cu Fundatia ADEPT nu pot fi decat binevenite. De aceeasi parere a fost si Printul Charles, care le-a trimis o scrisoare de apreciere in care a marturisit ca este "incantat de faptul ca Orange a recunoscut calitatile remarcabile ale Transilvaniei si importanta lor nu doar pentru Romania, ci pentru Europa ca intreg".
Demarat in anul 2005, in comuna Saschiz, proiectul are ca obiectiv conservarea biodiversitatii zonei si promovarea unei dezvoltari durabile. Derularea programului consta in actiuni menite sa incurajeze nu numai protejarea biodiversitatii, ci si dezvoltarea economica a comunei prin continuarea practicarii agriculturii traditionale, incurajarea mestesugurilor, infiintarea de intreprinderi mici si dezvoltarea agroturismului.
Pentru implementarea unui astfel de proiect sunt necesare atat instruirea in privinta conservarii patrimoniului natural si cultural, cu scopul construirii unui viitor economic stabil, cat si o perspectiva eficienta in actiunile educationale pentru promovarea protejarii zonei.
"Aceasta zona va supravietui numai daca localnicii vor beneficia de subventii pentru a continua managementul traditional. Prin programul de responsabilitate sociala, Orange a investit 170.000 de euro intre 2005 si 2006 pentru a incuraja o abordare moderna a agriculturii traditionale, a mestesugurilor si a agroturismului. Intentionam sa continuam sa sustinem acest proiect pe termen lung deoarece astfel putem sa protejam patrimoniul natural al Romaniei si sa demonstram ca are nu doar o valoare culturala, ci si una economica", a spus Richar Moat – CEO Orange Romania.