Pentru ca dorea sa afle cum se masoara nivelul de poluare cu praf din aerul Bucurestiului, primarul Capitalei, Sorin Oprescu a ajuns la "un profesor batran". Acesta i-a spus ca Bucurestiul are o singura statie de monitorizare, "si aia stricata de o luna jumate".
Sorin Oprescu a discutat despre acest subiect in cadrul unei dezbateri pe tema rezultatelor unui sondaj menit sa evidentieze lucrurile care-i nemultumesc cel mai mult pe bucuresteni, relateaza Mediafax.
Problema maidanezilor a fost urmata in acest sondaj de poluarea aerului si a apei, fiind considerate cel mai deranjante de bucuresteni. Conform unor studii recente, aerul Capitalei este poluat in special de praf, denumit, stiintific, "particule" sau "pulberi in suspensie", si de noxele emise de masini.
"Am vrut si eu sa vad cum se masoara praful asta, ca am tot auzit ca, domn’le, avem prea mult praf in Bucuresti. Si m-au dus acolo si am gasit un profesor batran. Cand l-am intrebat, mi-a spus: «Bai Sorine, avem o singura statie de masura, si-aia stricata de o luna jumate!»", a spus Oprescu.
Primarul Capitalei a vorbit apoi despre problemele de care s-a lovit in incercarea de a realiza "bariera verde" a Bucurestiului, recomandata in repetate randuri de specialisti si considerata unul dintre modurile de a proteja orasul de praful adus de vant din Baragan.
Oprescu a precizat ca nu poate obtine terenul din cauza legilor, iar cand, intr-un final, un primar din Ilfov a gasit o zona optima pentru plantare, "au fost pusi o suta si ceva de copaci" care au disparut imediat. "Au fost imprumutati definitiv", a spus, glumind, Oprescu.
Primarul general s-a declarat constient de necesitatea realizarii barierei verzi. El le-a povestit jurnalistilor ca "la doua-trei luni" dupa ce a devenit primar, a discutat acest subiect cu Guvernul.
"Mi-au spus: «Stai linistit, cautam noi solutii!», si-asa a ramas si pana in ziua de astazi", a declarat Oprescu.
In Bucuresti functioneaza sase statii de monitorizare a calitatii aerului, conform site-ului www.calitateaer.ro, citat de Mediafax. Acestea sunt amplasate in zonele Lacul Morii, Drumul Taberei, Cercul Militar, Titan, Mihai Bravu si Berceni. O alta se afla in apropierea Capitalei, in localitatea ilfoveana Magurele. Potrivit site-ului citat, toate cele sase statii din Bucuresti functioneaza, datele obtinute de acestea putand fi accesate si vizualizate in timp real. Statiile masoara inclusiv cantitatea pulberilor in suspennsie, notate cu simbolul PM10.
"Nu s-a intamplat vreodata ca niciuna dintre statiile de monitorizare a calitatii aerului din Bucuresti sa nu functioneze. Au mai fost defectiuni, dar niciodata nu au fost stricate toate", a declarat, pentru Mediafax, Simona Saceanu, directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bucuresti.
Ea nu a dorit sa comenteze declaratia lui Oprescu, fiind totusi de parere ca primarul s-ar fi putut referi la "posibile instalatii de monitorizare detinute de Primarie". Saceanu a adaugat ca nu stie daca autoritatea locala are sau nu in dotare astfel de instrumente de masura.
Foto: Gardianul/ Ecomagazion.ro