Operatorul depozitului de gunoi IRIDEX are termen 60 de zile pentru remedierea deficiențelor

Operatorul depozitului de gunoi Iridex de pe raza Sectorului 1 are la dispoziție 60 de zile pentru a remedia deficiențele constatate pe teren de comisarii Gărzii Naționale de Mediu, a anunțat, miercuri, într-o conferință, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.

iridex_1

Controalele în teren ne-au dus spre concluzia că una dintre sursele majore ale mirosului este depozitul de deșeuri IRIDEX. De aceea o echipă a Gărzii Naționale de Mediu a efectuat o inspecție elaborată și în detaliu a întregii platforme începând cu data de 25 iulie 2016 până în 4 august anul curent. În echipa de control au fost cooptați inclusiv oameni din teritoriu”, a spus ministrul Mediului.

Concluzia principală care se desprinde din raportul de control este că întreaga instalație IRIDEX este exploatată în mod defectuos: operatorul de depozit nu gestionează corect emisiile de gaz de depozit. Așadar, mirosul pe care populația îl resimte este efectul cumulat al acestor multiple practici neconforme identificate pe platformă.

Ministrul a precizat că au fost dispuse 21 de măsuri de remediere, care puse în aplicare vor conduce la eliberarea populației de acest  disconfort major.

Asta înseamnă că IRIDEX are la dispoziție pentru a remedia toate deficiențele termenul legal de 60 de zile. Dacă nu o face, Garda de Mediu poate face solicitarea de suspendare a autorizației integrate de mediu, care presupune încetarea activitatii agentului economic”, a explicat Cristiana Pașca Palmer.

Principalele probleme descoperite

Neacoperirea optimă a celulelor depozitului care nu se mai află în exploatare

În mod normal și legal, aceste celule trebuie acoperite cu un strat de 50 de cm de pământ. Acolo, cele 6 celule în care nu mai pot fi depozitate deșeuri sunt acoperite cu un strat care nu depășeste în medie 20 de cm. Am constatat chiar porțiuni importante din celule în care deșeurile au ajuns la suprafața depozitului.

Puțurile de extracție a gazului.

Acestea nu sunt etanșeizate optim, sunt corodate și nu au prevăzute sisteme de siguranță care să împiedice eliberările nepermise ale gazului de depozit în atmosferă.

Sisteme nefuncționale de colectare a levigatului

Iridex_3

Comisarii au descoperit în foarte multe locuri din platformă acumulări necontrolate de levigat, care de asemenea degajă un miros insuportabil

Zona activă de depozitare a deșeurilor este dublă ca dimensiune fața de normativ

Aceasta are în prezent 5000 de mp față de 2500 mp cât este standard.

Deșeurile provenite din stația de sortare sunt depozitate în spațiu deschis

Acestea sunt o sursă importantă de miros care este potențat de temperaturile ridicate.

Depozitul este dotat cu o instalație de producere a energiei electrice prin arderea gazului de depozit însă există suspiciuni că acest gaz nu este ars în totalitate în această instalație și este evacuat în atmosferă. Pentru un control riguros se va solicita Agentiei de Mediu, ca prin revizuirea autorizatiei să impună monitorizarea continuă sub controlul instituțiilor de mediu.

Amenzi de peste 430.000 de lei pentru firma care administrează groapa de gunoi

Potrivit declarațiilor directorului general al Gărzii Naționale de Mediu, Bogdan Trif, de-a lungul timpului firma a fost amendată cu aproximativ 430.000 de lei, toate acestea fiind contestate de operator.

Într-un comunicat de presă CMID IRIDEX susține că „în contextul plângerilor cu privire la mirosurile dezagreabile, s-a menționat că s-au aplicat sancțiuni contravenționale, lăsând să se înteleagă că respectivele amenzi se datorează unei legături între CMID IRIDEX și existența acestor mirosuri, ceea ce este nu doar nedeontologic ci și complet fals”.

iridex_2

Iridex nu a primit niciodată vreo sancțiune în legătură cu respectivele mirosuri. Cele 3 amenzi aplicate în intervalul 2014-2016 au legatură strict cu pretinse încălcări formale ale autorizației de mediu, ca de ex. lipsa unor notificări prealabile pentru măsuri proactive de protecția mediului luate de noi, motivându-se că respectivele măsuri nu erau incluse în autorizația de mediu, sau invocându-se necorcondanțe între manualele tehnice ale echipamentelor ce deservesc CMID Chiajna și autorizația de mediu, etc. Una din sancțiunile aplicate a fost deja anulată de către instanțele judecătorești, în vreme ce pentru restul există mai multe plângeri în curs de soluționare de către instanțele judecătorești pentru care așteptăm o rezolvare favorabilă în curând”, se arată în comunicatul companiei.

De asemenea, Garda de Mediu a efectuat și alte controale la depozitul de deșeuri Giulești-Sârbi și incineratorul Stericycle.

La depozitul Giulești-Sârbi am dat o amendă de 25.000 de lei, iar la incineratorul Stericycle 100.000 de lei. În privința Sterricycle am efectuat și o plângere penală”, a spus Trif.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri