Opaina: Plata lunara a energiei termice, "o anomalie” pentru care nu va semna nicio asociatie de proprietari

Plata lunara a energiei termice este "o anomalie care desfiinteaza orice idee de contorizare" și nicio asociatie de proprietari nu va semna pentru ea, a declarat presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, pentru Mediafax.

El considera ca pretul gigacaloriei ar fi trebuit sa scada având în vedere ca RADET "se lauda" ca s-au facut investitii si restructurari.

"Deci s-a scos la iveala o minciuna de ani de zile. Nu trebuia majorat pretul gigacaloriei pe seama populatiei, ci pe seama celor care nu au eficientizat sistemul", a spus Radu Opaina.

În privinta platii lunare pentru energia termica, Radu Opaina a precizat ca nicio asociatie nu va semna si nu va fi de acord cu aceasta "anomalie".

"Plata lunara însemna sa platim vara ca iarna. Este nefiresc. Se desfiinteaza orice idee de contorizare. Nu mai stie nimeni cât consuma. Sa vedeti ce scandaluri vor fi, pentru ca oamenii vor sa stie cât consuma. De ani de zile batem saua cu contoarele si acum le anulam. Si mai e o problema cu valoarea facturilor. Cine verifica daca sunt corecte sau nu?", a mai spus Opaina.

Bucurestenii vor plati mai mult pentru energia termica din august

Energia termica se scumpeste pentru bucuresteni de la 1 august, pretul fiind acum de 169,88 lei/Gcal cu TVA, fata de 124 lei/Gcal, au hotarat, ieri, consilierii generali.

Pretul local de facturare al energiei termice furnizate populatiei nu a mai fost schimbat din octombrie 2007. Atunci a fost aprobat la nivelul de 100 de lei/Gcal (fara TVA).

Pretul gigacaloriei in Capitala a crescut de la 119 la 124 de lei, dupa majorarea TVA de la 19% la 24%.

Potrivit proiectului, incepand din luna august 2011 energia termica livrata populatiei va fi facturata in transe lunare egale pe perioada unui an calendaristic.

Plata facturilor de energie termica pentru incalzire se poate face in transe egale, dar numai cu acordul asociatiilor de locatari sau de proprietari. Pentru cei care opteaza pentru plata in transe egale, achitarea se va face conform procedurii propuse de RADET si avizata de Autoritatea Municipala de Reglementare a Serviciilor Publice.

Prin cresterea la 137 de lei/Gcal a pretului local de facturare a energiei termice furnizate populatiei municipalitatea estimeaza ca va fi compensat deficitul veniturilor anuale ale RADET.

Foto: Historo.wordpress.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri