ONU: este nevoie de măsuri urgente pentru reducerea poluării chimice a planetei

Producția de substanțe chimice se va dubla până în 2030, având implicații grave asupra sănătății umane și a mediului înconjurător, conform unui raport ONU care atrage atenția asupra slabei reglementări a industriilor plasticului, pesticidelor și cosmeticelor.

Țările nu își vor îndeplini ținta stabilită la nivel global de a minimiza impactul advers al substanțelor chimice și al deșeurilor până în 2020, atrage atenția ONU în cel de-al doilea raport Global Chemicals Outlook, prezentat în cadrul Adunării Generale ONU pentru Mediu de la Nairobi.

În ciuda angajamentelor, substanțe chimice periculoase continuă să ajungă în mediul înconjurător în cantități vaste, fiind omniprezente în aer, apă, sol, hrană și chiar și în organismul uman.

Conform raportului, deși unele tratate internaționale și măsuri au redus riscurile anumitor chimicale și deșeuri, progresul a fost inegal și există în continuare mari lacune în aplicarea lor. De exemplu, în 2018, peste 120 de țări încă nu implementaseră Sistemul Global Armonizat de Clasificare şi Etichetare a Chimicalelor.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 1.6 milioane de vieți au fost pierdute în 2016 din cauza expunerii la substanțe chimice toxice, iar acest număr ar putea fi subestimat. Poluarea chimică pune în pericol și serviciile ecosistemice.

Raportul ONU atrage atenția asupra efectelor negative ale pesticidelor, care contribuie la declinul insectelor polenizatoare, precum și asupra utilizării în exces a fosforului și a azotului în agricultură, care contribuie la zone moarte în oceane.

Piața substanțelor chimice din mai multe sectoare ale industriei este în creștere. De exemplu, piața substanțelor chimice din sectorul de construcții va crește cu 6.2% anual, între 2018 și 2023, conform estimărilor.

Producția chimică globală este aproape de două ori mai mare ca în 2000 și este acum a doua cea mai mare industrie a lumii. Conform estimărilor, până în 2030 industria se va dubla și va ajunge la vânzări de 6.6 trilioane de dolari.

Producția și consumul de chimicale este în creștere în economiile emergente din Asia, Africa și Orientul Mijlociu. Regiunea Asia-Pacific  va contribui cu peste două treimi la vânzările globale până în 2030.

„Cantități vaste de chimicale și poluanți periculoși continuă să ajungă în mediu, contaminând lanțurile alimentare și acumulându-se în corpurile noastre, unde aduc daune mari. Luând în considerare expansiunea pieței și creșterea asociată a contaminării, nu putem continua să ne jucăm cu sănătatea noastră.”, a declarat Joyce Msuya, director UN Environment.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri