ONU: Plasele de pescuit pierdute devasteaza ecosistemele

Plasele de pescuit pierdute sau abandonate in oceane pot continua sa prinda tone de peste in urmatorii ani, anunta un raport al ONU, citat de Reuters.

Aproximativ 640.000 de tone de echipament de pescuit ajung in oceane in fiecare an, ele constituind 10% din deseurile marine. Datele provin dintr-un raport realizat de Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) si de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO). Acestia atrag atentia ca, in lipsa unor actiuni concrete, impactul asupra ecosistemelor ar putea fi devastator.

Studiul recomanda implementarea de subventii pentru vasele de pescuit care isi aduc echipamentul complet la mal si o documentare mai eficienta a pericolelor marine. Furtunile din larg rup uneori aceste plase, care se pot apoi prinde in recifii de corali, sau pot sufoca vietuitoarele marine.

Raportul nu estimeaza impactul total asupra oceanelor si daunele economice cauzate de deseuri, dar UNEP atrage atentia ca acestea afecteaza siguranta navigatiei, pe langa daunele asupra ecosistemelor.

Metoda de pescuit prin aruncarea de plase libere in ocean a fost interzisa in 1992, dar plasele fixe sunt legale. Acestea pot forma un zid vertical lung de 600, pana la 10.000 de metri, ce poate devasta populatiile de pesti in cazul in care se desprind.

Noile tehnologii pot rezolva aceasta problema. Unele tari folosesc deja plase cu componente biodegradabile, ce se dizolva atunci cand stau un interval lung de timp in apa. In plus, exista si plase care permit broastelor testoase sa se elibereze.

Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri