In urma scandalului carnii de cal, Organizatia Natiunilor Unite (ONU) publica un studiu in care arata ca un consum injumatatit de carne preintampina impactul nefast pe care il are cresterea intensiva a animalelor asupra mediului.
Ultilizarea in exces a erbicidelor pentru recoltele destinate cresterii intensive a animalelor a determinat poluarea aerului si a apelor si a contribuit la eroziunea solului, cat si la distrugerea ecosistemelor. O intrebuintare mai responsabila a fertilizatorilor care contin nitrogen ar putea sa reduca, anual, cantitatea acestor la 20 de milioane de tone, sa aduca o economie de 170 de miliarde de dolari si sa contribuie semnificativ la protectia mediului”, se arata in raportul Programul Natiunilor Unite pentru Mediu.
Studiul, realizat de 50 de experti din 14 tari, releva faptul ca nutrientii folositi in prezent nu sunt foarte eficienti. Mai mult de 80% din cantitatea de nitrogen si 25% din fosfor se absoarbe in sol, si nu in plante, iar costurile globale ale poluarii provocate de aceste substante se ridica, anual, la 800 de miliarde de dolari, scrie 20minutes.fr.
Pentru ca situatia sa nu se agraveze, Mark Sutton, autorul studiului ne sfatuieste sa mancam mai putina carne, doar la ocazii, si sa fim atenti la portii.
Marimea portiilor din farfurie este cheia. Sunt prea mari fata de cat avem nevoie. Putem suplini cu legume a caror cultivare este mai putin poluanta. In plus, trebuie sa ne schimbam mentalitatea si sa ne gandim ca, desi ne place carnea, nu este nevoie sa mancam pe saturate”, subliniaza Mark Sutton.