ONU a lansat o nouă coaliție globală dedicată mediului, sănătății și schimbărilor climatice

ONU, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Meteorologică Mondială (OMM) au lansat o nouă coaliție dedicată mediului, sănătății și schimbărilor climatice, având ca scop principal reducerea numărului de decesuri cauzate de factori de risc din mediu.

Cu ocazia lansării coaliției la Geneva, șeful OMM, Petteri Taalas, a atras atenția că implementarea Acordului de la Paris ar trebui să fie o prioritate mai mare la nivel global. Acesta a subliniat că lumea are o fereastră de oportunitate de 30 de ani pentru a reduce amprenta de carbon și emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a implementa energia regenerabilă. Cea mai mare provocare este reducerea emisiilor de dioxid de carbon, substanță care rămâne în atmosferă și oceane timp de mii de ani.

În 2017, nivelul de CO2 din atmsoferă a depășit limita de 410 ppm, iar temperatura medie globală a ajuns la 1.1°Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială. ONU a atras atenția că în ritmul actual, planeta se va încălzi cu 3°Celsius, iar unii oameni de știință prevăd că încălzirea globală ar putea depăși nivelul de 4°Celsius faţă de perioada preindustrială.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS, a subliniat importanța prevenției în combaterea problemelor de sănătate.

„Dacă vrem sănătate pentru toți, va trebui să menținem costurile legate de sănătate cât mai jos, și asta înseamnă trei lucruri: prevenție, prevenție, prevenție. Trebuie să ne asigurăm că oamenii pot respira aer curat, pot bea apă curată și pot mânca hrană nutritivă.”

Erik Solheim, director general UN Environment, a subliniat importanța reducerii poluării aerului.

„Dacă grăbim implementarea soluțiilor de energie regenerabilă, mai puțini oameni vor muri din cauza poluării aerului. Haideți să creăm un mediu fără poluare!”

Conform OMS, din 2006 și până în prezent au fost înregistrate anual 12.6 milioane de decese cauzate de condiții nesănătoase de mediu. 7 milioane de oameni mor prematur în fiecare an din cauza bolilor asociate poluării aerului, cum ar fi cancer, boli cardiovasculare și afecțiuni ale sistemului respirator. În majoritatea orașelor mari ale lumii, nivelurile de poluare a aerului depășesc limitele stabilite de OMS.

Majoritatea poluanților care dăunează sănătății sunt un pericol și pentru mediu, contribuind la schimbările climatice. Conform estimărilor, reducerea emisiilor provenind din surse ca trafic, agricultură, sobe de gătit sau industrie ar putea scădea 0.5 grade Celsius din încălzirea globală până în 2050.

carturesti.ro

Primul proiect al coaliției este legat de calitatea aerului, fiind un efort comun între cele trei instituții. OMM colaborează deja strâns cu UNEP și OMS, însă în cadrul noii coaliții, își vor consolida acțiunea privind protejarea sănătății în fața riscurilor asociate mediului și schimbărilor climatice. OMM vor oferi servicii climatice, cum ar fi estimări sezoniere care pot îmbunătăți gestionarea bolilor sensibile la climă cum ar fi malaria și holera, precum și servicii de avertizare timpurie în situații meteo extreme cum ar fi cicloni tropicali sau valuri caniculare.

OMM va folosi Sand and Dust Storm Warning, Advisory and Assessment System (SDS-WAS) și stațiile Global Atmosphere Watch pentru a monitoriza mai bine calitatea aerului la nivel global.

Mai multe măsuri vor fi dezbătute în cadrul unei conferințe globale legate de poluarea aerului și sănătate, care va avea loc în Geneva între 30 octombrie și 1 noiembrie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri