Organizatia Natiunilor Unite a cerut mai multor lideri asiatici sa se puna de acord pentru crearea unui plan de stopare a defrisarilor pana in 2020, pentru a incetini distrugerea plantelor si a animalelor, a anuntat un oficial ONU, informeaza Reuters.
Aproximativ 80% din biodiversitatea cunoscuta a lumii se gaseste in paduri, de care aproximativ 1,6 milioane de oameni depind pentru supravietuire, a aratat Ahmed Djoghlaf, director executiv al Conventiei ONU pentru Diversitate Biologica, in cadrul unei conferinte tinute la Manila.
„Proiectul de a stopa defrisarile pana in 2020 este fezabil, poate fi pus in aplicare”, a spus Djoghlaf.
In cadrul unei intalniri tinuta in Germania, 65 de tari au spus ca vor sustine planul WWF pentru zero defrisari pana in 2020, dar doar doua, Cambodgia si Vietnam sunt din Asia de sud-est.
Djoghlaf a mai spus ca lumea pierde aproximativ 13 milioane hectare de padure in fiecare an, cat 36 de terenuri de fotbal pe minut. 95 de tari si-au pierdut in totalitate zonele forestiere.
In sud-estul Asiei, incendiile au distrus aproape 10 milioane de hectare intre 1997 si 2006. Mai multi copaci au cazut din cauza practicilor agricole, taierilor ilegale si minieritului, a mai aratat expertul.
La rata actuala a defrisarilorregiunea va pierde trei patrimi din cele 47 milioane hectare de padure si pana la 42% biodiversitate pana in 2020, a aratat Rodrigo Fuentes, seful Centrului pentru Biodiversitate al Asiei de sud-est.
Djoghlaf si Fuentes au mai spus ca distrugerea biodiversitatii va avea impact asupra sigurantei globale si a economiei mondiale din cauza cresterii competitiei pentru hrana si resurse pentru combustibili.