ONU cere companiilor să-și neutralizeze emisiile

Organizația Națiunilor Unite a lansat o nouă inițiativă prin care cere companiilor și indivizilor să-și măsoare amprenta e carbon, să încerce să-și reducă emisiile sau să le neutralizeze, prin achiziționarea de certificate de carbon acreditate de ONU. Până acum, s-au alăturat inițiativei companiile Microsoft, Sony, Adidas și Marks&Spencer, dar și celebrități ca Edward Norton, Vivienne Westwood și Angelique Kidjo.

09_24_carbon_lead_1

„Neutralizarea emisiilor de carbon reprezintă o viziune pe termen lung pentru lumea pe care ne-o dorim în acest secol, o viziune realistă științific. Acordul global la care se va ajunge la Paris în luna decembrie, în cadrul reuniunii COP21, trebuie să fie rampa de lansare către acest viitor. Vom avea nevoie de acțiune atât azi, cât și mâine, din partea tuturor: guverne, corporații, autorități locale și regionale, dar și indivizi.

De aceea, vă invit să vă alăturați inițiativei de a vă măsura, a vă reduce și a vă neutraliza propriile emisii. Cu timpul, această nevoie va dispărea, pe măsură ce ne vom îndrepta spre un sistem energetic cu emisii reduse, spre expansiunea ecosistemelor sănătoase și obținerea neutralității în a doua jumătate a acestui secol.”, a declarat Christiana Figueres, Secertar Executiv al UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).

Cum funcționează neutralizarea amprentei de carbon

ONU va pune la dispoziția celor interesați un portal cu ajutorul căruia organizațiile și indivizii își vor putea măsura emisiile și de unde vor putea cumpăra certificate de carbon acreditate prin propria schemă de compensare, denumită „Clean Development Mechanism„. ONU explică cum funcționează acest mecanism de compensare:

 

Proiectele certificate de ONU sunt localizate în țări în curs de dezvoltare, care nu își permit să finanțeze acest tip de inițiative sustenabile. Astfel, proiectele nu numai că reduc emisiile de carbon, dar susțin și dezvoltarea regională, contribuind la îmbunătățirea sistemului educațional, a sistemului de sănătate, a calității aerului și a apei sau la protejarea biodiversității.

Este vorba despre proiecte de agricultură sustenabilă, de generare de energie din biomasă, de capturare de carbon, de eficientizare energetică, de producție de energie din surse regenerabile, de management al deșeurilor sau de eficientizare a transportului. Deocamdată, portalul conține doar 10 proiecte.

 

Citește și:

Raport CDP: companiile își pun singure un preț pe emisiile de carbon

Unde se stochează cea mai mare cantitate de carbon

Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a atins un nou record în martie 2015

spot_img

Ultimele știri