ONU vrea să elimine becurile ineficiente energetic de pe piața țărilor în curs de dezvoltare

ONU, Consiliul de Apărare al Resurselor Naturale (NRDC) și Philips Lighting au publicat un regulament-tip referitor la becuri care va permite țărilor în curs de dezvoltare să adopte standarde de eficiență energetică la fel de riguroase ca cele din Europa și SUA.

Regulamentul lansat luna trecută în cadrul Forumului Global pentru Eficiență Energetică ținut la Copenhaga impune țărilor să aleagă între două opțiuni de eficiență energetică. Prima variantă presupune eliminarea becurilor incandescente, cu halogen și CFL de pe piață și tranziția directă la LED-uri. A doua variantă presupune eliminarea becurilor incandescente și halogen de pe piață și favorizează LED-urile, însă permite în continuare utilizarea CFL-urilor.

Țările sunt încurajate să aleagă prima opțiune, deoarece economisește mai multă energie și folosirea mercurului este evitată.

Inițiativa ONU ar putea ajuta guvernele din țările în curs de dezvoltare să își reducă consumul de electricitate și vrea să asigure eliminarea becurilor ineficiente energetic de pe piață.

Dacă măsura va fi adoptată de toate țările care nu au în prezent reglementări legate de iluminat, ar putea fi economisiți aproximativ 18 miliarde de dolari, iar emisiile de dioxid de carbon ar putea fi reduse cu mai mult de 160 de milioane de tone metrice în fiecare an.

În ultimul deceniu, vânzările globale anuale pentru becuri incandescente a scăzut de la 12 miliarde de unități la doar 2 miliarde de unități, datorită eliminărilor treptate și a interdicțiilor care au fost aplicate în mai multe locuri ale lumii.

Noah Horowitz, director al Centrului pentru Standarde de Eficiență Energetică în cadrul NRDC, a declarat pentru Greentech Media că în majoritatea țărilor în curs de dezvoltare, standardele pentru un minim de eficiență energetică nu există.

„Becurile incandescente ineficiente sunt încă disponibile la scară largă în aceste țări și vor fi în continuare achiziționate de către consumatori datorită costului lor de achiziție foarte redus. O eliminare treptată a becurilor ineficiente impusă de guvern este necesară pentru a asigura că consumatorii achiziționează LED-uri și nu alternativele ineficiente. Producătorii vor continua să fabrice și să livreze becuri incandescente și cu halogen către țările în curs de dezvoltare atâta timp cât vor putea fi vândute în mod legal.”

Conform lui Horowitz, regulamentul este gata să fie inclus în legislație și implementat de către orice țară gata să facă următorul pas. Acesta atrage atenția că multe țări în curs de dezvoltare au populații care cresc rapid, iar dacă guvernele nu vor lua măsuri imediate pentru a elimina soluțiile de iluminat ineficiente de pe piață, cererea de energie și nevoia de noi centrale va continua să crească, contribuind și la emisiile de dioxid de carbon și la risipa de energie.

În prezent, ghidul dezvoltat în cadrul proiectului ONU United for Efficiency (U4E) se aplică doar pentru becuri tradiționale, însă în viitor regulile se vor aplica și pentru iluminatul stradal, industrial, iluminatul birourilor și alte categorii.

Mai mult de 20 de țări, inclusiv Chile, Bolivia, Africa de Sud, Nigeria, Indonezia și Costa Rica, lucrează la proiecte de lege bazate pe ghidul U4E.

Green Report Shop Casa ECO

United for Efficiency are în plan dezvoltarea de regulamente pentru alte produse, prioritate fiind frigiderele și aparatele de aer condiționat. Agenția Internațională pentru Energie estimează că numărul aparatelor de aer condiționat se va tripla până în 2050.

În Europa, o eliminare treptată a becurilor cu halogen va fi demarată în luna septembrie a acestui an.

SUA va implementa un standard minim al eficienței energetice a becurilor de 45 lumeni per watt începând cu 1 ianuarie 2020. Becurile vor trebui să fie cel puțin la fel de eficiente ca cele LED sau CFL fabricate în prezent.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri