ONU: până în 2050, populatia lumii va ajunge la 9,8 mld de locuitori

Organizația Națiunilor Unite spune că, în șapte ani, se așteaptă ca populația Indiei să o depășească pe cea a Chinei. În cazul populației Nigeriei, specialiștii estimează că o va depăși pe cea a SUA și va deveni a treia cea mai populată țară din lume, chiar înainte de 2050, informează Bloomberg

populație
foto: wikimedia commons

 

Potrivit raportului, până în 2050, populația lumii va crește de la 7,6 miliarde de locuitori la 9,8 și, în șapte ani, populația Indiei o va depăși pe cea a Chinei. Populația curentă a Chinei este de 1,4 miliarde de locuitori, în timp ce cea a Indiei este de 1,3 miliarde de oameni.

Raportul a fost publicat de Departamentul Afacerilor Economice și Sociale al ONU și potrivit acestuia, peste 33 de ani, jumătate din creșterea populației mondiale va fi concentrată doar în nouă țări: India, Nigeria, Congo, Pakistan, Etiopia, Tanzania, SUA, Uganda și Indonezia.

Specialiștii estimează că, păstrând aceeași rată de creștere, în 2030 populația lumii va ajunge la 8,6 miliarde, în 2050 la 9,8 miliarde și în 2100 la 11,2 miliarde de oameni.

 

„Populația Africii se remarcă deja prin ritmul rapid de creștere și anticipăm că mai mult de jumătate din creșterea globală a populației de acum și până în 2050 se va întâmpla în această regine. La cealaltă extremă, ne așteptăm ca populația Europei să scadă în următoarele decenii.”, a spus John Wilmoth, directorul departamentului care a realizat raportul.

În plus, el mai spune că între 2010 și 2015, în medie, femeile de pe glob au avut 2,5 nașteri, dar că numărul de nașteri variază în funcție de zona geografică.

„Europa are cel mai mică rată a fertilității, care în prezent este estimată la 1,6 nașteri. Africa are cea mai mare rată a fertilității, cu 4,7 nașteri”, a spus Wilmoth.

Pe lângă încetinirea creșterii populației, nivelurile scăzute de fertilitate sunt un factori principal care conduc la fenomenul de îmbătrânire a populației, se arată în raport. Numărul persoanelor cu vârste peste 60 de ani se va dubla până în 2050, și va tripla până în 2100.

Astăzi, sunt mai mult de 7 miliarde de locuitori pe Pământ, și, în medie, 1 din 8 oameni nu are destulă mâncare pentru a se hrăni. Dacă populația crește și resursele se reduc, specialiștii se întreabă cât de mult timp de acum înainte va mai putea Pământul să asigure resursele pentru traiul acestor oameni.

Potrivit datelor UNICEF, în 2040, aproximativ 600 de milioane de copii vor trăi în zone cu acces extrem de limitat la apă, din cauza schimbărilor climatice.

Citește și: ONU: utilizarea eficientă a resurselor ar putea salva trilioane de euro

 

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri