ONU: 14 milioane de oameni, amenințați de foamete

Seceta din sudul Africii va avea efecte dezastruoase asupra culturilor de cereale, care asigură hrana pentru milioane de oameni. Situația este înrăutățită de fenomenul meteo El Nino, care va continua până în luna aprilie sau mai.

01_19_foamete_africa

În jur de 14 milioane de oameni din sudul Africii riscă să sufere de foamete, din cauza secetei amplificate de fenomenul meteo El Nino. Estimarea aparține specialiștilor din cadrul Programului Alimentar Mondial (WFP) al Organizației Națiunilor Unite, care sunt îngrijorați de impactul pe care îl va avea lipsa ploii asupra agriculturii:

Situația e alarmantă: nu plouă deloc sau plouă foarte puțin, iar sezonul plantării cerealelor se apropie de sfârșit sau chiar s-a sfârșit în unele regiuni. Vom încerca să oferim un sprijin alimentar și material mai mare celor mai afectate țări, însă ne confruntăm cu serioase probleme de finanțare.

Africa de Sud de confruntă cu o secetă severă, după ce, în 2015, s-au înregistrat cele mai mari temperaturi din 1904, de când se efectuează măsurători, și până în prezent. Cele mai afectate țări sunt Malawi și Madagascar, unde ar putea fi amenințate 2.8 milioane, respectiv 1.9 milioane de persoane. În Zimbabwe, alte 1.5 milioane sunt în aceeași situație.

Specialiștii estimează că țările vor fi nevoite să importe 6 milioane de tone de porumb, pentru a asigura jumătate din necesarul de consum al populației. Prețul porumbului a atins ieri cel mai înalt nivel din toate timpurile, ajungând să valoreze 304 dolari tona.

În țările africane sărace, cei care cultivă cereale sunt micii fermieri, care produc doar atât cât au nevoie pentru a asigura traiul familiei. Aceștia nu își permit să instaleze sisteme de irigare, ci se bazează pe ploi pentru a asigura productivitatea culturii.

Seceta a fost amplificată de fenomenul meteo El Nino, care a determinat o încălzire excesivă a oceanelor în estul și centrul Pacificului. El Nino are loc o data la câțiva ani, aducând condiții de secetă în sudul Africii și condiții de ploaie în estul continentului. Meteorologii estimează că starea vremii va fi aceeași până în luna aprilie sau mai, când în emisfera sudică se instalează toamna.

 

Citește și:

România ar putea pierde 2 miliarde de euro din cauza secetei

Despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă

„Iadul climatic” în 2050: inundații, furtuni și secetă extremă

spot_img

Ultimele știri