ONG-urile sustin ca interzicerea cianurii in minerit nu ar afecta in mod negativ economia romaneasca

Coalitia "Romania fara cianuri" a pus, miercuri, 12 septembrie, la dispozitia deputatilor din Comisia pentru Industrii un document care demonstreaza ca interzicerea cianurii in minerit nu ar afecta in mod negativ economia romaneasca. Campania de sustinere a initiativei legislative de interzicere a cianurii in mineritul din Romania, promovata de aceasta organizatie, se apropie de final.

Reprezentantii coalitiei "Romania fara cianuri" sustin ca interzicerea cianurii in minerit nu va duce la inchiderea companiilor miniere care folosesc cianura si la pierderea locurilor de munca, ci, din contra, pe termen lung ar putea scuti statul roman de unele cheltuieli, cum ar fi despagubirile pe care ar trebui sa le plateasca tarilor vecine in cazul unui accident cu cianura.

Potrivit Coalitiei, niciun guvern care a interzis folosirea cianurii nu a fost vreodata actionat in instanta cu succes de o companie miniera, fie pentru retragerea interdictiei, fie pentru obtinerea de daune din cauza imposibilitatii lor de a dezvolta o operatiune miniera fara cianuri. Mai mult, mentioneaza documentul, Romania nu are un producator national de cianura care ar putea fi prejudiciat printr-o asemenea reglementare.

De asemenea, masura nu ar avea consecinte negative sociale si economice, intrucat cele trei companii miniere care au folosit cianura – Transgold (Baia Mare), Minvest Deva (Baia de Aries) si Remin (E.M. Baia Borsa si U.P. Sasar) – s-au inchis.

Foto: campanii.ngo.ro

spot_img

Ultimele știri