ONG-urile ii solicita lui Oprescu sa nu propuna aprobarea proiectului Dambovita

Un numar de 13 organizatii neguvernamentale ii solicita primarului general Sorin Oprescu, printr-o scrisoare deschisa, sa nu propuna Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) aprobarea proiectului Dambovita Center inainte de organizarea unei dezbateri publice, informeaza Agerpres.
"Asa cum se prezinta pe site-ul web al companiei initiatoare a proiectului, proiectul Dambovita Center, amplasat intre Calea Plevnei, Calea Stirbei Voda si Splaiul Independentei, se anunta a fi un dezastru pentru ca exista deja un mall (Orhideea) la circa 500-600 metri de Dambovita Center, (…) in zona Splaiul Independentei circulatia este deja suprasaturata, iar dezvoltarea propusa va aduce un numar impresionant de masini", se arata in scrisoarea deschisa. Totodata, organizatiile semnatare ii solicita lui Sorin Oprescu sa dea publicitatii studiul de impact privind amplasarea unui centru comercial de mari dimensiuni, studiul de trafic, de mediu si pe cel de impact asupra panzei freatice.

ONG-urile semnatare sustin ca zgarcenia pentru suprafetele verzi in propunerea respectiva, precum si disparitia celor peste 800 copaci care au fost taiati sau care urmeaza sa fie taiati in zona, vor spori caldura si disconfortul de care sufera toata Capitala. Constructia nivelelor subterane atat de aproape de albia Dambovitei va genera dizlocari ale panzei freatice pentru toata zona adiacenta, unde sunt deja probleme mari cu toate subsolurile, tot mai multi locuitori ai zonei plangandu-se de faptul ca subsolurile caselor lor sunt pline de apa din cauza modificarilor cotelor freaticului, afirma semnatarii scrisorii deschise.

Ei mai semnaleaza ca in imediata apropiere este Spitalul Municipal, care are sectie de medicina de urgenta, si considera ca aglomerarea traficului in zona si mai mult decat este in prezent ar ingreuna o data in plus accesibilitatea la spital a masinilor de salvare. "Cadrul legal existent nu face altceva decat sa disipeze responsabilitati si sa permita abuzuri. Este imperios necesara o reforma a cadrului legal al dezvoltarii locale in relatie cu planificarea urbana.

Fara o responsabilizare clara, fara o clarificare a rolurilor fiecarui palier de decizie, riscam sa nu putem absorbi fondurile europene si sa continuam o dezvoltare ne-durabila, din care doar putini oameni au de castigat pe termen scurt, dar care, ca societate, ne va costa enorm in timp!", sustin, totodata, ONG-urile. Printre asociatiile si fundatiile semnatare ale scrisorii adresate lui Sorin Oprescu se numara Alianta Civica, Arhiterra, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Viitor Plus, Eco-Civica, Grupul Civic Bucuresti.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri