ONG-urile apreciaza decizia lui Korodi in dosarul Rosia Montana

Un numar de 54 Organizatii Non-Guvernamentale (ONG-uri) au semnat o scrisoare adresata ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, prin care isi arata aprecierea fata de decizia de a suspenda procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul de exploatare a zacamintelor aurifere de la Rosia Montana, anuntata la conferinta de presa din 13 septembrie.

"Este pentru prima data cand avem ocazia de a aprecia deschis o decizie oficiala luata in contextul proiectului de minerit de la Rosia Montana. Consideram ca decizia luata de ministerul pe care il conduceti este corecta, legal fondata si binevenita", se arata in textul scrisorii.

Reprezentantii ONG-urilor considera ca s-a demonstrat, prin luarea acestei decizii, ca MMDD urmareste cu adevarat protejarea mediului inconjurator "nu numai in vorbe ci si in fapte". Acestia sustin ca ministrul Mediului si-a facut datoria de a apara interesele mediului in cazul Rosia Montana, prin mijloacele legale avute la dispozitie.

Procedura de evaluare a Studiului de impact asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana a fost stopata, pe 13 septembrie, din cauza invalidarii Certificatului de urbanism detinut de compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

"RMGC a ramas fara certificatul de urbanism, dupa ce acesta a fost suspendat de Consiliul Judetean Alba, ca urmare a deciziei Tribunalului Alba. In aceste conditii, ne aflam in imposibilitatea de a convoca o noua sedinta a Colectivului de Analiza Tehnica/CAT/. Decizia Tribunalului Alba a avut la baza prevederile noii Legi a contenciosului administrativ, din 2 august 2007, mai exact articolul 14, alin 5 din Legea 554/2004 modificata prin Legea 262/2007," a precizat ministrul Korodi.

Procedura de evaluare nu va continua decat daca Tribunalul Alba va da o noua decizie definitiva in ceea ce priveste certificatul de urbanism. Conform noii Legi a contenciosului administrativ, daca un act administrativ este suspendat de doua ori consecutiv, se considera suspendat de drept, asa cum este si cazul Companiei RMGC.

In acest moment, RMGC a introdus o actiune in instanta prin care cere ca noua Lege din august 2007 sa nu se aplice la un act care era introdus inaintea aparitiei la data de 2 august. "In momentul in care compania va prezenta un certificat de urbanism legal, Comisia de Avizare Tehnica isi va relua activitatea, conform procedurilor de evaluare deja stabilite", a spus Korodi.

SC RMGC a depus solicitarea pentru emiterea acordului de mediu pentru acest proiect la Agentia de Protectia Mediului Alba, in data de 14 decembrie 2004. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, i-a solicitat miercuri presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), sa desecretizeze documentele oficiale care stau la baza proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana.

Potrivit unei scrisori deschise adresata ANRM, Bogdan Olteanu a apreciat ca "dezbaterea publica a acestui subiect este serios perturbata de faptul ca licenta de concesionare pentru exploatarea minereurilor auro-argintifere nr. 47/1999 acordata Mininvest Deva si apoi transferata catre RMGC, contractul de transfer al acesteia, documentatia tehnica aferenta, drepturile si obligatiile partilor, precum si licentele similare de exploatare pentru perimetrele Certej, Zlatna si Bolcana fac parte in prezent din categoria informatiilor clasificate" de catre ANRM.

Olteanu a mentionat ca, in aceste conditii, utilizarea sistematica a procedurii de clasificare a informatiilor de interes public reprezinta o lovitura grava indreptata impotriva dreptului cetateanului de a fi informat corect si complet.

La randul sau, presedintele ANRM, Bogdan Gabudeanu, a precizat ca institutia este de acord sa desecretizeze documentele oficiale care stau la baza proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana, dar numai cu acordul companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si Gabriel Resources, asa cum prevede contractul semnat intre cele doua parti.

Pe de alta parte, sustinatorii proiectului afirma ca mina de la Rosia Montana va aduce economiei romanesti beneficii de circa doua miliarde dolari si va conduce la crearea de 600 locuri de munca in regiune.
Proiectul Rosia Montana a fost unul controversat inca de la inceput. Numeroase ONG-uri sustin ca proiectul va duce la poluarea zonei.

Reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation sustin ca ministrul roman al Mediului, Attila Korodi, o serie de organizatii neguvernamentale si autoritatile de la Budapesta se opun in mod nejustificat dezvoltarii exploatarii aurifere de la Rosia Montana. Compania canadiana Gabriel Resources intentioneaza sa dezvolte in Rosia Montana, in Muntii Apuseni din Romania, cel mai mare proiect de minerit al aurului si al argintului la suprafata din Europa.

Activitatile de exploatare sunt planificate sa dureze 16 ani si vor consta din activitati conventionale de exploatare in cariera cu tehnici de perforare, puscare, incarcare cu excavatoare hidraulice si de transport al minereului cu basculante. Vor fi exploatate patru cariere, Cetate, Carnic, Orlea si Jig, ultimele doua urmand a fi initiate in anul al saptelea, respectiv in anul al noualea de exploatare.

Compania RMGC, detinuta de compania canadiana Gabriel Resources, estimeaza ca lucrarile de construire a exploatarii din Muntii Apuseni ar putea demara in toamna acestui an, dupa ce studiul de impact asupra mediului (EIM) va fi aprobat

Foto: ro.wikipedia.org

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri