Organizații similare de-clic din Europa se alătură campaniei pentru salvarea pădurilor românești. Campact, organizație de campaigning din Germania și #Aufstehn, Austria s-au alăturat campaniei inițiată de de-clic în luna decembrie 2016, prin care se solicită FSC (Forest Stewardship Council) să retragă definitiv certificatul de sustenabilitate acordat companiei Holzindustrie Schweighofer.
Potrivit de-clic, în luna decembrie FSC (Forest Stewardship Council) și-a încheiat ancheta internă cu prvire la Holzindustrie Schweighofer și a concluzionat că aceștia au tăiat lemn ilegal și au încălcat legile României. FSC a hotărât să acorde companiei o perioadă de probă de 3 luni, după care va lua în considerare dacă se va dezasocia definitiv de acest brand sau nu.
Până acum, peste 130.000 de oameni din Germania si din Austria s-au alăturat vocilor celor peste 30.000 de membri ai comunității de-clic, care cer ca Schweighofer să simtă niște consecințe reale ale felului nesustenabil în care a exploatat pădurea.
[box type=”info” align=”alignright” ]Consultă petițiile AICI:
#Aufstehn: https://actions.aufstehn.at/kein-guetesiegel-fuer-baeren-vertreibung?s=d
Campact: https://www.campact.de/baeren/
de-clic: http://facem.de-clic.ro/fsc_suspenda_certificarea[/box]
Austria și Germania sunt principalele țări din Europa care importă lemn de la Schweighofer. EIA (Environmental Investigation Agency) scria într-o investigație că numai în 2014, Austria a importat lemn românesc în valoare de 56,8 milioane de euro, iar Germania de 2,5 milioane de euro. Faptul că cetățeni ai aceste două țări s-au hotărât să-și asume un punct de vedere împotriva Schweighofer demonstrează cât de importante sunt pădurile României în contextul european”, a declarat Raluca Veștemeanu, coordonator al campaniei din partea de-clic.
Consumatorii germani vor să poată avea încredere în standardele FSC. Pentru a putea face acest lucru, trebuie să fie clar că FSC nu tolerează tăieri ilegale, distrugerea pădurilor și a habitatelor naturale ale speciilor protejate – în România sau oriunde în lume. Ne bucurăm că putem lucra cu societatea civilă din România și Austria pentru a arăta lumii că oamenii din diverse țări se pot uni împotriva puterii corporațiilor”, a spus Katrin Beushausen, campaigner al Campact care coordonează campania FSC în Germania.
Este inacceptabil ca o companie austriacă implicată în tăieri ilegale să dețină o certificare FSC. Ca membri activi ai societății civile austriece este responsabilitatea noastră să arătăm publicului austriac cum Schweighofer este implicat în exploatarea nesustenabilă a pădurilor românești, care amenință dispariția ultimilor urși bruni protejați”, a declarat Nelson, campaigner la #aufstehn.
În data de 7 februarie, de-clic va organiza împreună cu Campact și #aufstehn un eveniment și o înmânare de semnături la sediul FSC din Bonn, Germania.