Organizatiile de protectie a animalelor sustin, in continuare, ca propunerea legislativa PL 912, care vizeaza gestionarea cainilor fara stapan, in forma in care a fost votata in urma cu cateva zile de Comisia de Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului din cadrul Camerei Deputatilor, nu reprezinta solutia optima pentru rezolvarea acestei probleme.
Reprezentanti ai celor mai cunoscute organizatii de protectie a animalelor, printre care Vier Pfoten, GIA sau Save The Dogs, au afirmat astazi intr-o conferinta de presa, intitulata „Afacerea eutanasia”ca, timp de 10 ani, in Romania, gestionarea cainilor fara stapan s-a realizat „prin uciderea in masa” a cestora. Iar, de-a lungul anilor, numai in Bucuresti au fost ucisi 144.000 de caini, in acest scop utilizandu-se un buget de 9 milioane de euro, masura fiind insa ineficienta.
„Vrem solutii umane si civilizate pentru rezolvarea situatiei cainilor fara stapan. Sterilizarea este unica masura de a scapa de cainii fara stapan, si nu eutanasierea. Exista rapoarte si recomandari internationale pentru rezolvarea reala a situatiei cainilor si dovezi ca dinamica inmultirii cainilor pe strada este tocmai rezultatul aplicarii politicii de ucidere in masa”, a declarat Kuki Barbuceanu, manager de proiect Vier Pfoten Romania.
Slatina, 242.500 euro pentru eutanasierea cainilor comunitari, intre 2008-2010
„In mai multe orase din tara, Bucuresti, Brasov sau Constanta in perioada 2008-2010 s-a aplicat eutanasia in masa, iar cainii sunt din nou pe strazi. Sumele au fost foarte mari, iar rezultatul zero. In Slatina, de exemplu, s-au cheltui, in numai 2 ani, 242.500 de euro pentru eutanasie, acest lucru insemnand 218 de euro pentru ujn caine, pe cand pentru sterilizare sumele ce ar trebui cheltuite ar fi foarte mici”, a spus Carmen Arsene, vicepresedinte Federatia Nationala de Protectie a Animalelor (FNPA).
La intalnirea ONG-urilor au mai participat si actrita Monica Davidescu, avocata Paula Iacob, cat si iubitori de animale. A fost prezent si directorul general al al companiei Den Braven, Adrian State, care s-a declarat un mare iubitor de animale si a pledat pentru sterilizarea cainilor comunitari.
„La sediul firmei, sunt 70 de caini pe care ii ingrijim cu totii si cred ca daca am face un efort, fiecare dintre noi, am putea sa rezolvam aceasta problema fara sa fim nevoiti sa recurgem la eutanasie”, a spus Adrian State.
In ciuda protestelor care au avut loc in repetate randuri, in mai multe orase din tara, Legea 912 a fost adoptata din nou de Comisia pentru Administratie Publica si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, urmand sa fie trimisa, cel mai probabil, saptamana viitoare in plen.
Ca noutate fata de forma anterioara, respinsa in urma cu cateva saptamani in plen, Legea prevede ca, in termen de 3 zile, cainii comunitari grav bolnavi si cei agresivi sa fie eutanasiati, iar ce care nu vor fi reevndicati de stapani, in termen de 30 de zile, vor avea aceeasi soarta.
Legea impune si infiintarea Registrului de evidenta a tuturor cainilor din tara, cei fara stapan, cei cu stapan si cei cu regim special. Potrivit noii legi, proprietarii de caini vor trebui sa implanteze patrupedelor un microcip pentru a putea fi identificati in baza de date.
Cainii de pripas vor ajunge tot in administrarea consiliilor locale
Legea obliga consiliile locale sa amenajeze din fonduri proprii adaposturi pentru cainii fara stapan, sa aiba un medic veterinar, in cadrul serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor abandonati, si sa infiinteze Registrul de evidenta. In aplicarea legii, autoritatile locale vor fi verificate de Autoritatea Sanitar-Veterinara.
Membrii Comisiei au mai stabilit si cateva reguli stricte de functionare a adaposturilor pentru cainii comunitari. Tot ce tine de amenajarea acestor adaposturi si de tratarea cainilor, cat timp acestia sunt gazduiti in ele, se va face in baza regulilor sanitar-veterinare.
Citeste si Legea animalelor, votata de Comisia pentru Administratie Publica