20 de ONG-uri cer Uniunii Europene reducerea producției și consumului de produse animale

20 de asociații ecologice cer Uniunii Europene revizuirea impactului asupra mediului și sănătății a creșterii intensive a animalelor și promovarea unei diete sustenabile și sănătoase, bazate în principal pe plante.

UE produse animale

În cadrul scrisorii, coaliția de asociații ecologice cere Uniunii Europene o evaluare comprehensivă a efectelor creșterii animalelor la scară industrială și recomandări politice clare. Uniunea Europeană va propune bugetul dedicat politicii agricole comune pentru următorii șapte ani pe 29 mai.

„Este imperativ pentru Uniunea Europeană să ia atitudine și să-și schimbe politicile pentru a accelera o tranziție către diete sănătoase și sustenabile care sunt mai bogate în mâncăruri bazate pe plante și includ mult mai puține și mai bine produse cărnuri, lactate și ouă.”

Consecințele creșterii animalelor la nivel industrial

 

Nouă miliarde de animale sunt crescute pentru hrană anual în UE, contribuind cu până la 17% din emisiile de gaze cu efect de seră ale Europei.

Folosirea antibioticelor de către fermieri în crescătoriile de animale ar putea cauza o explozie a cazurilor de bacterii rezistente la antibiotice. Rezistența la antibiotice este o problemă majoră la nivel mondial, cauzând deja aproximativ 700,000 de decese în întreaga lume.

Folosirea excesivă a fertilizatorilor și a pesticidelor duce la poluarea aerului, a apei și a solurilor. Extinderea agriculturii distruge habitatele naturale ale vieții sălbatice, cauzând dispariția biodiversității la un grad fără precedent.

Peste 50% dintre terenurile agricole aflate în UE sunt folosite pentru hrana animalelor, amenințând siguranța alimentară și având ca efect degradarea mediului.

Modelul de funcționare al creșterii animalelor la nivel industrial are un impact negativ asupra fermelor mici, multe dintre ele fiind în prag de faliment. Dimensiunea crescătoriilor de animale a crescut drastic în ultimul deceniu, în timp ce numărul animalelor aflate în crescătorii mici a scăzut cu mai mult de jumătate în aceeași perioadă.

Green Report Shop Produse alimentare eco

Creșterea animalelor la nivel industrial este incompatibilă cu bunăstarea animalelor. Acestea suferă restricții grave de mișcare și de manifestare a comportamentului lor natural, fiind supuse unor practici crude, cum ar fi mutilațiile, care cauzează suferință extremă. Aceste probleme pornesc și de la lipsa respectului față de animale ca ființe simțitoare.

Conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), sectorul creșterii animalelor este printre principalii trei contribuitori la cele mai mari probleme de mediu ale lumii. Cu toate acestea, reprezentanții ONG-urilor spun că Uniunea Europeană a avut o atitudine de indiferență și chiar de negare față de problemă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri