În ultimii 5 ani, poluarea atmosferică a crescut cu 8% la nivel global, miliarde de oameni fiind expuși la niveluri de poluare ale aerului peste limitele admise. Avertismentul aparține Organizației Mondiale a Sănătății, care a evaluat date referitoare la particulele din atmosferă în peste 3.000 de orașe ale lumii.
Cele mai afectate sunt orașele aflate în curs de dezvoltare din Orientul Mijlociu, Sud-Estul Asiei și vestul Pacificului. În aceste zone, se înregistrează depășiri de între 5 și 10 ori a nivelurilor de poluare considerate de OMS ca fiind admisibile.
În India, unde se găsesc 16 dintre cele mai poluate 30 de orașe ale lumii, se înregistrează cele mai mari niveluri de particule ultra-fine, de mai puțin de 2.5 microni (PM2.5s). China stă mai bine, având doar 5 orașe pe listă. Începând cu 2011, țara și-a mai îmbunătățit calitatea aerului.
În țările mai dezvoltate, nivelurile de poluare sunt mai mici. Sydney, New York și Londra ocupă însă locuri fruntașe în clasament.
Care sunt cauzele și urmările poluării
Transportul, industria, construcțiile, producția din ferme și încălzirea locuințelor cu lemne sunt printre cele mai poluante sectoare sau activități economice.
Poluarea aerului este responsabilă pentru 3 milioane de decese anual, mai mult decât HIV sau malaria. Specialiștii se așteaptă ca cifrele să crească până la 2 miliarde în 2050.
Printre cele mai întâlnite afecțiuni cauzate de poluare se numără riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă, cancer pulmonar și boli respiratorii acute, inclusiv astm.