OMS: Diabetul si aterioscleroza, provocate si de poluare

Expunerea indelungata la poluarea cu particule in suspensie, PM2,5, poate provoca si alte boli grave decat cele cunoscute pana acum, si anume afectiunile cardiovasculare sau respiratorii.

Aterioscleroza, diabetul, unele boli respiratorii la copii ori aparitia afectiunilor neurologice sunt, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), noile riscuri la care se supun persoanele care traiesc intr-un mediu afectat de poluarea cu PM2,5, potrivit unui studiu realizat la cererea Comisiei Europene, in contextul reexaminarii politicii in privinta calitatii aerului.

Studiul, denumit REVIHAAP – “Date relative despre aspectele sanitare ale poluarii atmosferice in vederea revizuirii politicilor UE”, sugereaza, in aceeasi masura, legatura dintre  expunerea la PM2,5  si alterarea functiilor cognitive.

OMS confirma, in acelasi timp, si legatura cauzala intre decesele provocate de bolile cardiovasculare si respiratorii si poluarea cu PM2,5.

Politica Uniunii Europene in materie de calitatea aerului se fondeaza pe date stiintifice si recente. De aceea, am cerut OMS sa realizeze acest studiu. Legaturile pe care specialistii le stabilesc intre poluarea atmosferica si deteriorarea sanatatii umane confirma necesitatea revizuirii politicilor noastre in acest domeniu. Studiul reprezinta o contributie esentiala la reexaminarea politicii calitatii aerului in 2013”, a spus  comisarul pe mediu, Janez Potocnik.

ANPM: Traficul, responsabil de poluarea cu PM2,5

Potrivit presedintelui Agentiei Nationale de Protectia Mediului (ANPM), Mihail Faca, si in Romania au fost inregistrate depasiri ale limitelor de poluare cu particule in suspensie, PM2,5, insa nu majore, mai ales in orasele in care traficul este intens.

Depasiri ale limitelor de poluarea cu particule PM2,5 sunt inregistrate mai ales vara in trafic. Masuratorile au aratat depasiri si in zonele in care exista santiere in lucru insa o data cu scaderea volumului de constructii in tara noastra, acest tip de poluare devine din ce in ce mai nesemnificativ”,  a declarat, pentru Green Report, Mihail Faca.

Presedintele ANPM sustine initiativa comisarului european de mediu in privinta revizuirii calitatii aerului, cu rezerva ca aceasta sa se bazeze pe date concrete oferite de specialist.

Sunt in deplin acord cu propunerea domnului Janez Potocnik, in contextul in care exista date relevante in privinta pericolului expunerii indelungate la poluarea cu particule in suspensie si nu numai. Consider, de asemenea, ca este necesara o revizuire a politicilor europene in domeniul calitatii aerului”,  a mai spus Mihail Faca.

spot_img

Ultimele știri