Unul din 4 decese este provocat de factori de mediu și ar fi putea evitat. Poluarea aerului, de exemplu, este responsabilă pentru 25% dintre accidentele vasculare cerebrale și pentru 19% dintre cazurile de cancer. Estimările aparțin Organizației Mondiale a Sănătății și au fost publicate în cel mai recent raport despre impactul mediului înconjurător asupra sănătății.
Potrivit raportului, factorii de mediu sunt responsabili pentru mai mult de 100 dintre cele mai periculoase boli și pentru 23% dintre decese. Dintre cele 12.6 milioane de persoane care mor anual din cauza lor, 8.2 milioane au boli netransmisibile, precum atacuri vasculare cerebrale, cancere și boli de inimă. În timp ce numărul acestora a crescut semnificativ comparativ cu anul 2006, incidența bolilor infecțioase, ca diareea sau malaria, a scăzut.
Principalele boli cauzate de poluare și de alte fenomene care afectează negativ mediul înconjurător sunt accidentele vasculare cerebrale (2.5 milioane anual) și bolile de inimă (2.4 milioane). Numărul deceselor înregistrate din aceaste 2 cauze îl depășește pe cel morților în accidente rutiere (1.7 milioane). La toate acestea, se adaugă decesele provocate de cancer (1.7 milioane) și de boli respiratorii (1.4 milioane).
Specialiștii OMS estimează că multe dintre aceste decese sunt provocate de factori precum sărăcia, urbanizare accelerată și poluarea din interiorul clădirilor și din exterior.
“Avem din ce în ce mai multe dovezi că există o relație de cauzalitate între accidentele vasculare cerebrale și expunerea prelungită la particule fine (PM2.5). De asemenea, expunerea pe termen scurt la niveluri crescute de ozon e asociată cu incidența mai mare a acestor accidente. În 2015, 25% dintre atacuri au fost provocate de poluarea aerului ambiental.”