Prin păstrarea actualei dependențe de combustibilii fosili nu vom face altceva decât să încălzim și mai mult planeta: până la sfârșitul secolului temperatura globală se va ridica cu 4 grade Celsius, a declarat Michel Jarraud, secretarul general al Organizației Mondiale de Meteorologie, într-un discurs dedicat Zilei Mondiale a Meteorologiei – 23 martie.
Temperatura aerului și a oceanelor continuă să crească, calotele glaciare și ghețarii își reduc în mod drastic suprafața, nivelul mării se află într-o continuă creștere, iar evenimentele climatice au devenit mai frecvente și mai violente”, a spus Jarraud.
Potrivit acestuia, lupta împotriva schimbărilor climatice nu înseamnă doar reducerea Co2, „în primul rând este vorba de implicarea oamenilor, despre valorile pe care le împărtășim și despre modul în care fiecare dintre noi alege să le împărtășească.”
Tinerii reprezintă o sursă importantă de inovație și noi abordări pentru problemele existente. Acestea cer soluții juste și echitabile”, a adăugat Jarraud.
64 de ani de la prima atestare a Zilei Mondiale a Meteorologiei
Peste 190 de țări aniversează, duminică, 23 martie, 64 de ani de la prima atestare a Zilei Mondiale a Meteorologiei, tema aleasă pentru acest an fiind “Apă și energie, vreme și climă: implicarea tinerilor pentru un viitor sustenabil“.
Trebuie să acordăm o mai mare importanță educației ecologice, să promovăm principiile sustenabilității și să ajutăm tânăra generație să devină una de campioni ai ecologiei. Să ținem minte că întotdeauna există un plan B, însă nu există și o planeta B”, a declarat Ahmed Alhendawi, Secretarul General UN pentru Tineret.
Evenimentul marchează, în același timp, mai bine de jumătate de secol de activitate a Programului Veghea Meteorologică Mondială, la care au aderat majoritatea țărilor, și face parte din seria de acțiuni întreprinse la nivel global de către Organizația Mondială de Meteorologie OMM și comunitatea meteorologică.