Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) estimeaza ca, anual, se vor produce, in medie, doua milioane de decese premature din cauza aerului poluat, se arata in mesajul secretarului general al OMM, Michel Jarraud, cu prilejul Zilei Mondiale a Meteorologiei, citat de Agerpres.
"In ultimele decenii, cresterea populatiei, majorarea consumului de energie si dezvoltarea industriala au condus la emisii de gaze si de particule care pot sa afecteze, si o fac, sanatatea umana. Astfel, astmul, bolile de inima, cancerul pulmonar si multe alte probleme medicale s-au agravat, fiind chiar cauzate de scaderea calitatii aerului. In plus, poluarea aerului afecteaza economia globala, alimentele, securitatea apei si dezvoltarea durabila, prin distrugerea plantelor, culturilor si ecosistemelor", subliniaza Michel Jarraud.
Potrivit acestuia, vantul, ploaia, zapada, lumina soarelui si temperatura pot avea diferite grade de incidenta asupra transportului si permanentei poluantilor atmosferici. Caldura urbana poate mentine poluantii, in timp ce ploaia si zapada au tendinta de a-i spala din atmosfera, aducandu-i in pamant si in apa oceanelor.
"Oamenii de stiinta pot folosi modele meteorologice in evaluarea si predictia formelor de poluare a aerului. In timp, predictiile relevante si exacte privind calitatea aerului pot contribui la protejarea vietii si proprietatii si pot completa mai multe previziuni meteorologice traditionale", afirma el.
Chiar si concentratiile relativ scazute de ozon si poluantii pot avea efecte persistente asupra respiratiei si inimii, in special in tarile in curs de dezvoltare, deci previziunile cu privire la calitatea aerului ofera posibilitati de avertizare din timp si ajuta la reducerea pericolelor asociate cu poluanti atmosferici, se mai mentioneaza in mesaj.
Cu toate acestea, Jarraud apreciaza ca, de secole intregi, omenirea a reusit destul de bine sa se adapteze la efectele pe care vremea si clima le produc, ajustand adaposturile, productia de alimente, provizia de energie si modul de viata la conditiile climaterice si de mediu.
Multi poluanti din aer proveniti in urma revolutiei industriale sunt responsabili de schimbarile climatice pe care le resimtim in mod curent. Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), pe care OMM il sponsorizeaza inca din anul 1988, prin Programul Natiunilor Unite Pentru Mediu, si-a finalizat recent al IV-lea Raport de Evaluare.
Concluzia cea mai importanta a IPCC este ca incalzirea sistemului climatic este neechivoca, asa cum a devenit evident din observatiile care surprind cresterea globala a temperaturii medii a aerului si a oceanelor, topirea generalizata a zapezii si a ghetii si cresterea globala a nivelului marii.
Raportul IPCC concluzioneaza, de asemenea, ca este foarte posibil ca, incepand cu a doua jumatate a secolului al XX-lea, cea mai mare parte a cresterii observate a temperaturilor medii la nivel global sa fie cauza cresterii observate a concentratiilor gazelor cu efect de sera de natura antropica.
In plus, IPCC afirma ca exista o parere aproape unanima si numeroase dovezi ca si in cazul in care politicile actuale de reducere a schimbarilor climatice vor continua, emisiile de gaze cu efect de sera la nivel global nu vor inceta sa creasca in urmatoarele cateva decenii.
Anual, Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) si comunitatea internationala a meteorologiei celebreaza Ziua Mondiala a Meteorologiei, marcand intrarea in vigoare, la 23 martie 1950, a Conventiei OMM. Incepand cu acea data, OMM si-a asumat responsabilitatile fostei Organizatii Internationale a Meteorologiei (IMO), care au fost stabilite la primul Congres International al Meteorologiei (Viena, septembrie 1873) pentru a facilita colaborarea internationala in domeniul meteorologiei, inclusiv coordonarea observatiilor si instrumentele standardizate.
Un an mai tarziu, in 1951, OMM a devenit o agentie specializata a sistemului Organizatiei Natiunilor Unite. Astazi, cu un numar mult mai mare de membri, provenind din 188 de tari si zone, OMM si-a extins mandatul, incluzand apa si mediul inconjurator. Deoarece a devenit traditie ca fiecare eveniment anual sa aiba o tema, Consiliul Executiv al OMM a decis ca tema din 2009 sa fie "Vremea, clima si aerul pe care il respiram".
"O astfel de tema este deosebit de adecvata intr-un moment in care comunitatile de pe intreg globul se lupta pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului Organizatiei Natiunilor Unite, in special in ceea ce priveste sanatatea, hrana, securitatea apei si reducerea saraciei, dar si pentru cresterea eficientei in prevenirea si atenuarea dezastrelor naturale, din care 90 la suta sunt legate de vreme, clima si inundatii si, prin urmare, se incadreaza in mandatul OMM", se specifica in documentul citat.