O omidă care „mănâncă” plastic ar putea fi soluția pentru a rezolva problema poluării cu acestor tipuri de deșeuri, potrivit phys.org Cel puțin așa spun oamenii de știință care au descoperit întâmplător ce poate face specia de omidă dacă este lăsată pe o pungă din plastic.
Specia de omidă, crescută pentru a fi momeală de pescuit, poate să dizolve, printr-un proces biologic, polietilena. Materialul este cele mai des întâlnit sub forma pungilor și sacoșelor din plastic. Viermele de ceară este larva insectei numite Molia Mare a cerii, un dăunător care întâlnit în stupii de albine din Europa.
Descoperirea apărut după ce Federica Bertocchini, amatoare de apicultură și om de știință, a îndepărtat viermii paraziți de pe fagurii din stupi. Viermii au fost păstrați temporar într-o pungă de plastic pe care, după un timp, au apărut găuri.
Pentru a realiza experimentul, Bertocchini, de la Institutul de Biomedicină și Biotehnologie din Cantabria (Spania) a colaborat cu încă doi cercetători de la Departamentul de Biochimie din Cambridge.
În timpul experimentului, în jur de 100 de viermi au fost puși pe pungi din plastic, cumpărate de la un supermarket din Marea Britanie. După primele 40 de minute au apărut găurile. După 12 ore, masa de plastic a pungii s-a redus cu 92 de mg.
Nu este clar încă procesul chimic prin care viermii dizolvă plasticul, dar cercetătorii spun că microbii viermelui sunt cei care produc efectul.
„Dacă o singură enzimă este responsabilă pentru acest proces chimic, reproducerea ei la scară largă folosind metode biotehnologice ar trebuie să fie un obiectiv realizabil. Descoperirea poate fi importantă pentru a rezolva problema pungilor de plastic din gropile de gunoi și din oceane”, a declarat Paolo Bombelli, unul dintre autorii studiului.
În comparație cu alte descoperiri, în acest experiment degradarea plasticului s-a realizat foarte repede. O altă bacterie descoperită anul trecut a avut o rată de degradare a plasticului de 0,13 mg pe zi.
Plasticul este foarte rezistent la descompunere și chiar și atunci când se rupe în bucăți mai mici rămâne în ecosistem, fără să se degradeze. Polietilena este folosită pentru ambalaje și, în Europa, reprezintă 40% din cererea totală pentru produsele din plastic. În fiecare an, în lume sunt folosite în jur de un trilion de pungi de plastic.