Numarul copiilor care lucreaza in lume, potivit datelor Organizatiei Internationale a Muncii (OIT), este de 168 de milioane. Dintre acestia, OIT estimeaza la 85 de milioane copiii angajati in activitati primejdioase care le pun in pericol sanatatea, securitatea si dezvoltarea morala. Comparativ cu anul 2000, numarul copiilor care lucreaza s-a redus cu o treime.
Cu toate acestea cele mai rele forme de munca a copiilor nu vor putea fi eradicate pana in 2016, asa cum prevedea angajamentul initial asumat de OIT.
In urma cu 10 ani, noi ne stabiliseram obiectivul de a elimina cele mai dure forme de munca infantila pana in 2016. Cu ritmul actual al progreselor, nu ne vom atinge acest obiectiv. Acesta este un esec politic colectiv. Trebuie facute progrese”, a declarat Guy Ryder, director general al OIT, citat de AFP.
Printre cele mai rele forme de munca infantila figureaza – potrivit OIT – exploatarea sexuala, situatiile asimilate sclavagismului, activitatile traficului de persoane sau de droguri si manipularea materiilor periculoase.
Fie ca limba noastra comuna sa fie cea a eradicarii muncii infantile sub toate formele ei si in toate regiunile lumii”, a spus presedinta braziliana Dilma Rousseff, subliniind ca tara sa a reusit din 2000 pana in prezent sa reduca oficial cu 67 % numarul copiilor intre 5 si 14 ani care lucreaza.
Progresele inregistrate ilustreaza implicarea a numeroase state, dar „trebuie sa acceleram ritmul” reducerii numarului copiilor care muncesc, a declarat pentru AFP Paula Montagner, purtatoare de cuvant a conferintei. Aceasta impune „un schimb de experienta intre guverne cu scopul de a repurta o victorie asupra acestui rau”.
Potrivit OIT, munca copiilor s-a redus cu 40 % la fete, fata de 25 % la baieti. Printre sectoarele de activitate, in agricultura sunt exploatati cei mai multi copii (98 de milioane, adica 59 %), aceasta fiind urmata de servicii (54 de milioane) si industrie (12 milioane)