Pentru a ameliora efectele schimbarilor climatice este nevoie urgenta de fonduri, au anuntat expertii in mediu in cadrul unui summit pe tema efectelor incalzirii globale asupra oceanelor, ce se desfasoara in Indonezia, informeaza Earth Times.
Expertul in apa al organizatiei Global Environment Facility (GEF), Al Duda, avertizeaza ca este nevoie de pana la un trilion de dolari pentru ameliorare si adaptare la incalzirea globala. Doar o parte din aceasta suma este disponibila, iar expertul GEF propune o taxa pe transportul de combustibili si o cooperare internationala fara precedent.
“Banca Mondiala si alte banci regionale de dezvoltare au inceput si ele finantarile. Ele s-au angajat pentru 6 miliarde de dolari anul trecut, dar din cate stiu sumele nu au ajuns”, a declarat Duda. GEF, organizatie ce detine filiale in 178 de tari, finanteaza initiative de mediu inca din 1991 si sustine dezvoltarea durabila.
In conditiile dezvoltarii rapide a pietei de carbon, fondurile pentru masuri climatice sunt disponibile chiar si in tarile sarace, declara David McCauley, de la Banca Asiatica de Dezvoltare. Piata certificatelor de carbon a crescut de la 24 de miliarde de dolari in 2006, pana la 100 de miliarde anul trecut. Acesti bani ajung in tarile in curs de dezvoltare pentru ca natiunile puternic industrializate pot finanta masuri pentru protectia climei pentru a-si mentine nivelul de emisii de gaze cu efect de sera.
Cele 27 de tari din Uniunea Europeana, alaturi de alte 50 de tari in curs de dezvoltare, au creat o “Alianta globala pentru schimbarile climatice”, prin care proiectele de mediu sa primeasca intre 5 si 10 miliarde de euro pe an, pana in 2020.
Foto: dsc.discovery.com