Perioada ianuarie-octombrie a acestui an a fost cea mai calda inregistrata in ultimii 130 de ani, conform unui studiu NASA, relateaza site-ul francez "Maxisciences".
Apogeul caldurii a fost atins in luna octombrie a acestui an, cea mai calda luna de toamna inregistrata incepand din anul 1880, cand au inceput masuratorile variatiilor anuale de temperatura.
Consecintele acestei incalziri se manifesta sub forma unor fenomene neobisnuite, precum aparitia unor curenti foarte calzi in Oceanele Atlantic, Arctic si in estul Oceanului Indian, spre Orientul Mijlociu.
Lucrurile stau altfel in Pacificul tropical, unde un episod subit, precum fenomenul climatic La Nina, a scazut semnificativ temperaturile. La Nina este un fenomen climatic care are efecte termice opuse uraganului El Nino. Cat timp se manifesta fenomenul La Nina, temperatura la suprafata apei scade cu 3-5 grade celsius, in timp ce El Nino creste temperaturile cu 0.5 grade celsius.
Potrivit estimarilor meteorologilor, La Nina va mai persista in estul si centrul Pacificului pana la inceputul anului viitor.
Cercetarea NASA privind incalzirea planetara record de anul acesta este foarte relevanta pentru summitul climatic care va avea loc intre 29 noiembrie-10 decembrie la Cancun, care va incerca sa angajeze tarile lumii in lupta impotriva incalzirii globale.
Miza acestui summit climatic este semnarea unui tratat de reducere a emisiilor care sa intre in vigoare dupa expirarea Protocolului de la Kyoto, in 2012.
Foto:nasa.gov