Oceanul Arctic ar putea ramane fara gheata in doar 30 de ani

Gheata din Oceanul Arctic se topeste intr-un ritm record anul acesta, indicand o accelerare a incalzirii Polului Nord si ca in urmatorii 30 de ani in lunile de vara vom avea o zona uriasa a Arcticii fara gheata.

Zona Oceanului Arctic acoperita de gheata anul acesta este de 15%, reprezentand 8,5 milioane de kilometri patrati, adica mai putin decat precedentul astfel de record negativ, inregistrat in 2007, potrivit monitorizarilor din satelit ale Centrului american de Date privind Gheata si Zapada (NSIDC), din Colorado. In plus, noi date ale Centrului Polar al Universitatii Washington arata ca grosimea ghetii arctice de anul acesta este cea mai mica inregistrata vreodata.

In ultimele 10 zile Oceanul Arctic a pierdut 150.000 de kilometri patrati de gheata pe zi, a precizat Mark Serreze, directorul NSIDC. ”Gheata incepe sa dispara, dar se si subtiaza. Prin urmare, un fenomen meteo care in trecut topea o parte din gheata, face ca acum sa dispara mult mai multa. Vor fi suisuri si coborasuri, insa suntem pe cale sa avem veri fara gheata pana in 2030. Este o spirala descrescatoare”, a precizat Serreze.

In ultimii 30 de ani incalzirea globala a topit gheata arctica la o rata de aproximativ 3% pe deceniu, scrie The Guardian. Insa noile date sugereaza faptul ca, daca actualul trend continua, in 30 de ani este posibila aparitia unei zone uriase fara gheata in timpul verii. Asta inseamna ca se va intampla cu 40 de ani mai repede decat se anticipa in raportul privind schimbarile climatice al IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).

Foto: theinconvenientskeptic.com

Florin Tulbure

Citeste si:

O acumulare uriasa de apa dulce din Oceanul Arctic ar putea afecta clima Europei

spot_img

Ultimele știri