Oceanele lumii, evaluate la 24 de trilioane de dolari

Valoarea monetară a oceanelor lumii a fost estimată la 24 de trilioane de dolari într-un nou raport comandat de World Wide Fund for Nature (WWF) și care avertizează că pescuitul excesiv, poluarea și schimbările climatice pun o presiune fără precedent asupra ecosistemelor marine. Raportul apreciază că „bunurile și servicii” anuale pe care oceanele le oferă, cum ar fi produsele alimentare, se ridică la 2,5 trilioane de dolari, potrivit edie.net.

ocean-nash-flickr

Această influență economică ar face oceanele a șaptea cea mai mare economie din lume, deși autorii raportului spun că acest lucru este de fapt o subestimare deoarece nu ia în considerare lucruri precum zonele petrolifere, energia eoliană și capacitatea acestora de a regla clima. Valoarea economică actuală a fost dată în mare parte de pescuit, turism, căile navigabile și protecția de coastă oferită de corali și mangrove.

De asemenea, Oceanul Planetar absoarbe aproximativ 50% din dioxidul de carbon eliminat în atmosferă de activitatea umană, proces care îi încălzește și îi acidifică apele. Ca o consecință a acestui proces, dar și a supraexploatării, diversitatea biologică a oceanelor a scăzut cu 39% între 1970 și 2010, în timp ce jumătate din corali din lume și aproape o treime din iarba de mare au dispărut în acest moment.

„Redresarea schimbărilor pe care le-am provocat va dura 10.000 ani. Actuala generație de oameni are un rol crucial în definirea viitorului a 300 de generații”, a declarat Høegh-Guldberg, conducătorul raportului. Pentru revigorarea oceanelor, raportul solicită o reducere drastica a emisiilor din zonele marine protejate cu cel puțin 30% până în 2030 și de acțiuni mai consistente pentru combaterea pescuitului ilegal.

Citește și:

Adidas va produce echipamente sportive realizate din deșeurile de plastic din oceane

Aciditatea oceanelor, monitorizată în premieră cu ajutorul sateliților

Studiu: 8.8 milioane de tone de plastic în oceanele lumii

Organismele din oceane, la un pas de extincție în masă

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri