În ultimii 50 de ani, cantitatea de oxigen din oceanele lumii a scăzut cu mai mult de două procente. Până în 2100, cantitatea de oxigen ar putea scădea până la 7%, avertizează autorii unui studiu publicat recent în revista Nature. Încălzirea globală este principala cauză.
Studiul a fost realizat de trei cercetători – Sunke Schmidtko, Lothar Stramma și Martin Visbeck, de la GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research din Keil (Germania). Ei au analizat date privind oceanele lumii începând cu 1960.
Autorii studiului atarg atenția că oxigenul nu este răspândit uniform în oceane și că scăderea de 2% reprezintă o medie înregistrată în toate oceanele lumii. Cele mai afectate oceane de scăderea volumului de oxigen sunt Oceanul Pacificului de Nord și Oceanul Arctic.
De ce dispare oxigenul din oceane
Apa, care înregistrează o temperatură mai mare la suprafață, reține mai puțin oxigen și este mai puțin densă decât apa rece, care se întâlnește la adâncimi mai mari. Așadar, din cauza creșterii temperaturii de la suprafață, oxigenul nu mai circulă către fundul oceanului.
„Ventilația redusă și solubilitatea indusă de încălzirea temperaturii pot să scadă conținutul de oxigen de la suprafața oceanelor”, se arată în studiu. Cele mai mai pierderi de oxigen se observă atât la adâncimi cuprinse între 100 și 300 de metri, cât și la adâncimi cuprinse între 1.000 și 2.000 de metri.
Sunke Schmidtko, oceanograful care a participat la cercetare, a explicat pentru Washington Post fenomenul:
„Oxigenul din oceane este vital pentru organismele marine, dar, spre deosebire de oxigenul din atmosferă, este foarte fragil. În atmosferă, gazele se amestecă bine împreună, în timp ce în ocean, acest proces se realizează mult mai greu. Mai mult decât atât, doar 1% din tot oxigenul disponibil pe pământ ajunge în ocean. Marea parte din acesta rămâne în aer.”
Oceanograful compară fenomenul care se întâmplă în oceane cu motivul pentru care păstrăm băuturile carbogazoase la rece.
„Este evident că apa caldă reține mai puține gaze dizolvate, înclusiv oxigenul. Din același motiv, ținem băutruile carbogazoase la rece”, a adăugat acesta.
De asemenea, cercetătorii mai demonstrează că reducerea gheții oceanice a condus la creșterea planctonului (n.r. microorganisme acvatice care se deplasează cu ajutorul curenților marini). Acest lucru înseamnă că a crescut și nivelul de descompunere a planctonului, ceea ce conduce la o scădere și mai mare a nivelului de oxigen.