Oceanele au absorbit cu 60% mai multă căldură decât se estima, conform unui nou studiu. Cercetătorii atrag atenția că eforturile de a menține încălzirea globală în limite sigure ar putea fi cu mult îngreunate.
Conform noului studiu, în fiecare an, pentru ultimii 25 de ani, oceanele au absorbit o cantitate de energie de 150 de ori mai mare decât cea utilizată pentru a genera energie la nivel global, cu 60% mai mult decât estimările precedente.
Rezultatele studiului arată că oceanele au absorbit mult mai multă căldură decât se estima, dar indică și că gazele cu efect de seră au generat mai multă căldură decât se credea, însemnând că Pământul este mai sensibil la CO2.
Bazat pe noua descoperire, cercetătorii cred că țintele stabilite în cadrul Acordului de la Paris vor fi mult mai dificil de îndeplinit. Raportul sugerează că pentru a menține temperaturile sub 2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, emisiile de carbon care provin de la activități umane trebuie să fie reduse cu 25% mai mult decât se estima până acum.
Raport Carbon Brief: oceanele absorb mai multă căldură ca oricând, iar nivelul mării continuă să crească
Pe lângă contribuția la încălzirea globală, căldura absorbită de oceane va avea un impact și asupra vieții marine.
„Un ocean mai cald va avea mai puțin oxigen, iar acest lucru are implicații pentru ecosistemele marine. De asemenea, există și problema nivelului mării, dacă încălzim mai mult oceanele vom avea mai multă dilatare termică, așadar o creștere mai mare a nivelului mării.”, a declarat Laure Resplandy, de la Universitatea Princeton din New Jersey.
Căldura captată de oceane va fi eliberată dacă atmosfera se va răci, de-a lungul secolelor viitoare.
„Faptul că oceanul reține atâta căldură care poate fi transferată înapoi în atmosferă îngreunează eforturile noastre de a menține temperatura de suprafață a Pământului sub o anumită țintă în viitor.”, a explicat Resplandy.