Astăzi, eurodeputații vor dezbate propunerea Comisiei privind legea europeană a climei. Aceasta urmărește să transforme promisiunile politice potrivit cărora UE va atinge neutralitatea climatică până în 2050, într-o obligație pentru a oferi cetățenilor și întreprinderilor europene securitatea juridică și previzibilitatea de care au nevoie pentru a planifica procesul de transformare.
În proiectul de raport, eurodeputații solicită o reducere a emisiilor cu 60% în 2030, comparativ cu nivelul anului 1990. Aceștia insistă asupra faptului că atât UE, cât și toate statele membre trebuie să devină, în mod individual, neutre din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2050.
În urma deciziei Consiliului European (2019) de a aproba obiectivul privind neutralitatea climatică până în 2050, Comisia a propus, în martie 2020, legea europeană a climei, care ar introduce obligativitatea legală pentru ca UE să devină neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050. La 17 septembrie, Comisia a modificat propunerea în vederea includerii unui nou obiectiv de reducere a emisiilor pentru 2030.
După dezbaterea de azi, mâine va urma votul final.
Protest Greenpeace România, cu mesaje pentru europarlamentarii români
33 de europarlamentari români vor vota legea climei. Prin urmare, Greenpeace România a organizat, la începutul acestei luni, un protest în care 33 de activiști au transmit, timp de 33 de ore, neîntrerupt, mesaje nominale către aceștia.
Scopul a fost de a-i convinge pe cei 33 de europarlamentari conaționali să voteze împotriva poluării, a caniculei, secetei și inundațiilor, împotriva tuturor fenomenelor meteo extreme asociate schimbărilor climatice care afectează prezentul și periclitează viitorul.
Mesajele îndeamnă la un vot responsabil climatic, respectiv pentru reducerea cu 65% a emisiilor de carbon până în 2030. Procentul este recomandat de oamenii de știință pentru a limita încălzirea globală cu doar 1.5 C și a combate astfel efectele dramatice ale schimbărilor climatice.
„România este și va fi una dintre cele mai afectate țări din Uniunea Europeană când vine vorba de schimbările climatice. Înregistrăm una dintre cele mai severe secete din ultimele decenii, recoltele de porumb și floarea soarelui sunt grav afectate. În luna iunie, inundațiile au făcut prăpăd în vestul țării, iar sudul României este în plin proces de deșertificare. Oamenii de știință ne avertizează constant că aceste fenomene vor deveni din ce în ce mai frecvente și mai intense în perioada următoare, dacă nu facem ceva. Iar noi am ales să acționăm. Cu această activitate, vrem să transmitem un mesaj foarte clar europarlamentarilor români – să voteze pentru o lege europeană a climei ambițioasă, să voteze pentru reducerea emisiilor cu efect de seră, pentru a evita colapsul spre care ne îndreptăm cu pași repezi. Și, sigur, încurajăm pe toată lumea să le transmită europarlamentarilor mesaje prin care să le solicite același lucru”, a declarat Vlad Cătună, coordonator campanii Climă și Energie.
Citește și:
Sondaj IRES: 9 din 10 români spun că schimbările climatice sunt reale