Obiectiv Vocea Brailei: Depozitarea ecologica a deseurilor – provocarea extrema

Ca nou membru al Uniunii Europene, Romania trebuie sa adopte metode civilizate de colectare, depozitare si eliminare a deseurilor. In plan legislativ, lucrurile au evoluat mult in ultimii ani, iar tara noastra se poate lauda ca, pe hirtie, s-a aliniat normelor europene. Exista, de exemplu, inca din luna aprilie a acestui an, Planuri Regionale de Gestionare a Deseurilor destinate reducerii poluarii mediului, imbunatatirii sanatatii publice si promovarii dezvoltarii durabile. Planul pentru Regiunea 2 Sud-Est, ce include si judetul Braila, este disponibil pe site-ul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Galati, la adresa www.arpmgl.ro, sectiunea "Informatia de Mediu". Aflam de aici ca, in momentul de fata, in judetul nostru exista un singur depozit ecologic pentru eliminarea deseurilor municipale – cel de la Muchea, administrat de firma "Tracon" – si doua depozite de tip vechi, la Ianca si Faurei, a caror activitate trebuie sa inceteze in 2009, respectiv 2017. De asemenea, mai avem 121 platforme neamenajate de deseuri, la nivelul localitatilor rurale. Si acestea trebuie inchise pina la 16 iulie 2009.

Ce se va intimpla dupa aceea? Dupa cum a explicat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Aurel Banuta, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Braila, din cea de-a doua jumatate a anului 2009 la nivelul fiecarei localitati va trebui sa existe servicii de salubrizare. Adica pina si in cel mai mic catun vor veni masinile firmelor specializate, pentru colectarea gunoaielor de la populatie. La actualul nivel al gradului de civilizatie al brailenilor – si al romanilor, in general -, pare un proiect absolut nerealizabil, insa daca, in locul gunoaielor aruncate pe cimp sau la coltul strazii nu vom avea doar depozite ecologice, Romania va fi sanctionata drastic de Uniunea Europeana. Planul Regional de Gestionare a Deseurilor prevede infiintarea inca a unui depozit ecologic, in partea de sud-vest a judetului, si a mai multor depozite de tranzit, unde gunoaiele sa fie tinute provizoriu, pina cind ajung la gropile ecologice. Noul depozit se va face, cel mai probabil, in zona Ianca, unde e prevazuta si realizarea unei statii de compostare a deseurilor biodegradabile. Investitia pentru aceasta statie se ridica la 800.000 euro si va fi facuta, in proportie de 90% din fonduri europene, nerambursabile.
Autoritatile judetene cauta solutii de finantare si pentru alte obiective de acest gen. Adelina Nicolai, seful Serviciului Consultanta Implementare Monitorizare, din cadrul CJ Braila, a declarat ca exista, in faza de proiect, un sistem de colectare selectiva, la Faurei, in valoare de 400.000 euro, si o statie de transfer, in zona Gemenele-Rimnicelu, de 800.000 euro. De obtinerea fondurilor necesare pentru aceste proiecte se ocupa Consiliul Judetean. Mai este un proiect la Insuratei, pentru o statie de colectare selectiva si transfer a deseurilor, de care se ocupa exclusiv autoritatile locale din acest oras. In rest, la nivelul judetului nostru nu prea mai sint, in momentul de fata, alte proiecte legate de colectarea si depozitarea deseurilor menajere si asimilabile.

Deseurile medicale vor lua drumul Constantei

In ceea ce priveste incinerarea deseurilor medicale, judetul Braila va scapa, pina la sfirsitul anului viitor, de poluarea provocata de aceasta activitate. La Braila se produc anual, in medie, 200 t de deseuri spitalicesti. Pina acum doi ani, functionau, in municipiu si judet, sase incineratoare, toate neconforme cu normele europene. Pina in momentul de fata s-au inchis trei, iar alte doua se vor inchide pina la 31 decembrie 2007. Ultimul, cel de la Spitalul Judetean de Urgenta, corp A, isi va stinge flacara definitiv anul viitor. Din acel moment, toate deseurile din spitalele brailene vor fi arse in incineratorul modern al unei firme specializate din Constanta.

In Braila, ca de altfel in toata tara, este ca si inexistenta colectarea selectiva a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). Romania s-a obligat, in fata Uniunii Europene, sa colecteze, in 2007, 3 kg DEEE pe cap de locuitor insa pina in momentul de fata nici a zecea parte din aceasta cantitate nu a fost realizata. Se spera ca romanii sa fie constientizati de importanta acestei colectari selective in urma actiunii organizate de Ministerul Mediului, pe 3 noiembrie, cind populatia este indemnata sa scoata in fata portii sau a scarii de bloc toate aparatele vechi, pentru a fi ridicate de operatorii de salubritate.

Pentru mai multe informatii viziteaza Obiectiv Vocea Brailei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri