Gazele cu efect de seră, defrișarea pădurilor, degradarea surselor de apă sau pesticidele folosite în agricultura intensivă sunt factori care distrug Terra într-un ritm nemaiîntâlnit în ultimii 10.000 de ani, arată două studii de ultimă oră, realizate de o echipă internațională de experți. Studiile publicate în revistele Science și Anthropocene Review vor fi dezbătute pe larg la Forumul economic mondial de la Davos, care va începe în 21 ianuarie.
Timp de cinci ani, cercetători de la mai multe institute internaționale au analizat elementele de bază care sunt propice vieții oamenilor pe Pământ și au constatat că schimbările petrecute în ultimii 60 de ani în mediul înconjurător sunt fără precedent comparativ cu ultimii 10.000 de ani. Potrivit cercetătorilor, dintre cele nouă procese care susțin viața pe Pământ, patru au depășit nivelul de siguranță, iar printre ele se numără creșterea cantităților de fosfor și nitrogen în apele oceanelor, cauzată de pesticide.
Dioxidul de carbon a atins recorduri istorice, consumul de energie este într-o continuă creștere, iar cantitatea de azot din oceane a crescut de patru ori. În cele șase decenii analizate de oamenii de știință civilizația umană a progresat galopant însă din punct de vedere social și economic climatul a fost relativ stabil. Toate aceste schimbări sunt pe cale de schimba planeta într-una nouă, dar mai puțin ospitalieră, mai ales că toți indicatorii luați în calcul pe perioada elaborării celor două studii sunt în creștere, nicidecum în scădere, a spus Will Steffen, autorul principal al studiului.
Citește și:
Reuters: 25% din terenul agricol al planetei este extrem de degradat
Urbanizarea suprafețelor de teren arabil amenință securitatea alimentară
Industria spațială vine cu soluții inovatoare pentru agricultură