Un grup de cercetători britanici intenționează să cultive salată pe planeta Marte și speră că acele plante vor contribui la alimentația viitoarelor colonii umane. Înființarea acestor culturi reprezintă unul dintre cele 10 proiecte selectate pentru misiunea spațială Mars One, ce vizează trimiterea în anul 2024 a unui echipaj de astronauți pentru a coloniza planeta roșie, potrivit Daily Mail.
Dacă proiectul lor va fi acceptat, semințele de salată vor fi trimise pe Marte cel mai devreme în 2018, într-o primă etapă a proiectului spațial Mars One. În cadrul proiectului, denumit „LettuceOnMars”, sera marțiană va fi lansată de pe Terra având la bord semințe de salată, apă, nutrimente și sisteme de procesare atmosferică și monitorizare electronică a acesteia.
În drumul spre Marte, alimentarea cu electricitate a serei marțiene va fi oprită și inactivă, iar în această perioadă semințele de salată vor fi înghețate. După plasarea cu succes pe suprafața marțiană, modulul spațial din misiunea Mars One va începe să furnizeze energie electrică și căldură pentru a menține temperatura în interiorul serei la valori cuprinse în intervalul 21-24 grade Celsius.
Dioxidul de carbon, care este esențial pentru viața plantelor, va fi extras din atmosfera marțiană și va fi procesat înainte de a fi introdus în camera în care se vor afla culturile de salată. Apoi, culturile de salată vor crește fără sol, fiind stropite cu regularitate cu apă și nutrimente.
Pe Marte, temperaturile scad până la minus 90 de grade Celsius, furtuni de praf uriașe acoperă întreaga planetă vreme de mai multe săptămâni, iar vânturile pot atinge viteze de peste 100 kilometri pe oră.
Citește și:
”Descoperire uriașă” pe Marte: Roverul Curiosity a descoperit molecule organice și gaz metan