Oamenii de știință minimizează efectele schimbărilor climatice într-un raport internațional

Pericolele schimbărilor climatice sunt subestimate în ultima versiune a unui raport climatic care va fi prezentat la o întâlnire internațională luna viitoare, pentru a mulțumi națiunile care încă încurajează combustibilii fosili, cum ar fi SUA, Arabia Saudită și Australia.

Conform examinatorilor care au evaluat raportul, oamenii de știință își cenzurează propriile avertizări pentru a face recomandările politice să pară mai acceptabile pentru națiunile care ezită să reducă emisiile de combustibili fosili, o cauză principală a încălzirii globale.

„Subestimarea celor mai nefaste efecte ale schimbărilor climatice a determinat autorii să omită informații cruciale din rezumatul pentru factorii de decizie politică.”, a declarat unul dintre examinatori, Bob Ward de la Institutul de Cercetare Grantham.

„Cu toate acestea, dacă guvernele nu recunosc întreaga magnitudine și urgență a riscurilor, ele ar putea să subestimeze cât de important este să îndeplinească țintele Acordului de la Paris în legătură cu schimbările climatice. Și acest fapt ar putea avea consecințe serioase pentru eforturile de limitare a impactului încălzirii globale.”

Raportul a fost comandat de către guvernele lumii după întâlnirea ONU de la Paris din 2015, când națiunile au fost de acord să limiteze încălzirea globală la 2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, ținta ideală fiind de 1.5C.

Lumea este departe de a stabili țintele propuse în cadrul Acordului de la Paris

În cadrul raportului, va fi subliniat faptul că o creștere a temperaturilor de 2 grade Celsius va avea consecințe devastatoare, cum ar fi creșterea nivelului mării, deșertificarea, pierderea habitatelor naturale și a biodiversității, topirea ghețarilor și creșterea numărului de furtuni devastatoare.

Green Report Shop Transport ECO

Însă rezumatul pregătit pentru factorii de decizie politică, care va fi folosit de politicieni ca ghid climatic atunci când fac schimbări în legislație, a fost modificat pentru ca pericolele schimbărilor climatice să pară mai puțin alarmante. Printre informațiile eliminate din ultima versiune a documentului se numără:

  • Orice mențiune despre creșterea migrațiilor și a conflictelor ca rezultat a creșterii temperaturilor peste 1.5C;
  • Orice discuție despre riscul întreruperii curentului oceanic Gulf Stream, din cauza apei reci care vine din regiunea Arctică, care se topește într-un ritm accelerat;
  • Avertismente legate de riscul ca o creștere a temperaturii de 1.5-2C va duce la pierderea ireversibilă a păturii de gheață a Groenlandei și la creșterea nivelului mării cu 1-2 metri în următoarele două decenii;
  • Avertismente legate de creșterea sărăciei și a inegalității, care a crescut o dată cu creșterea recentă și va crește în continuare pe măsură ce lumea se încălzește.

Un studiu recent arăta că Pământul ar putea intra într-o „stare de seră” în care se va încălzi cu 4-5 grade Celsius până la sfârșitul secolului, chiar dacă emisiile sunt reduse. Cercetătorii sunt îngrijorați în special de emisiile din surse naturale, cum ar fi lacuri și permafrost, care ar putea reduce bugetul de carbon al lumiicu 5 ani.

spot_img

Ultimele știri