Oamenii de stiinta au ”decodat” genomul graului

Cercetatorii britanici au anuntat ca au realizat "o schita de secventiere" a genomului graului, ceea ce reprezinta o etapa importanta pentru cresterea productiilor obtinute din aceasta cereala, in contextul cresterii accelerate a populatiei planetei, relateaza Mediafax.

Secventele de genom publicate ofera cercetatorilor si producatorilor acces la 95% din genele plantei de grau, se afirma in comunicatul emis de Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), care a finantat acest studiu.

"Genomul graului este de cinci ori mai mare decat genomul uman si reprezinta o provocare imensa pentru oamenii de stiinta. Secventele genomului reprezinta o unealta importanta atat pentru cercetatori, cat si pentru producatori", a declarat profesorul Keith Edwards de la Universitatea din Bristol, principalul autor al studiului.

Oamenii de stiinta au secventiat deja in trecut genomurile altor plante de cultura: orez, soia si porumb.
Aceasta reusita a cercetatorilor britanici va putea fi utilizata pentru a identifica mai repede diferentele dintre doua varietati de grau si pentru a repera anumite caracteristici considerate utile (rezistenta la seceta, la boli, etc).

Genele astfel identificate vor putea fi utilizate fie de catre selectia asistata, pentru ameliorarea varietatilor cultivate, fie de catre transgeneza, pentru obtinerea unor plante modificate genetic.

Rezultatele acestui studiu finantat din fonduri publice au fost publicate pentru a permite, totodata, unui numar cat mai mare de cercetatori sa lucreze intr-un domeniu, care ar putea, potrivit autorilor, sa imbunatateasca randamentul si rezistenta culturilor de grau in fata bolilor, secetei si a insectelor daunatoare.

Cercetatorii britanici au lucrat pe varietatea Chinese Spring, considerata "soarecele de laborator pentru cultura de grau". Descoperirea lor reprezinta o etapa esentiala pentru secventierea completa a genomului graului.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri