Oamenii de știință au produs energie electrică cu ajutorul unei ciuperci acoperite de bacterii

O echipă de cercetători din SUA au produs energie electrică cu ajutorul unei ciuperci champignon acoperite cu bacterii care generează curent electric.

Oamenii de știință au utilizat tehnologia de printare 3D pentru a atașa bacteriile de pălăria ciupercii. Aceasta a oferit mediul propice pentru a permite cianobacteriilor să genereze o cantitate mică de electricitate.

Conform studiului, aceste „ciuperci bionice” ar putea avea un potențial imens în tranziția globală către surse de energie regenerabilă.

Pe măsură ce oamenii de știință din întreaga lume caută surse alternative de energie, interesul acestora în cianobacterii a crescut. Aceste organisme, care sunt întâlnite în mediul acvatic și cel terestru, au atras atenția cercetătorilor datorită capacității lor de a transforma lumina solară în curent electric.

O mare problemă este că nu supraviețuiesc suficient de mult pe suprafețe artificiale pentru a oferi suficientă energie electrică. Însă ciuperca champignon este gazda perfectă pentru bacterii, oferind suficienți nutrienți, umezeală, și o temperatură optimă.

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Stevens din SUA au găsit o metodă de a aduce împreună bacteriile și ciupercile.

„Într-o zi, am fost cu prietenii să luăm prânzul și am comandat niște ciuperci. Pe măsură ce discutam despre ele, am realizat că au o microbiotă bogată, așa că ne-am gândit să le folosim ca suport pentru cianobacterii.”, a declarat pentru BBC News Sudeep Joshi, autor al studiului.

Utilizând o cerneală biologică specială, cercetătorii au printat bacteriile pe pălăria ciupercii într-o formă de spirală. Ciuperca a fost testată cu succes, generând o cantitate mică de energie electrică.

Green Report Shop Casa ECO

Cercetătorii spun că mai multe ciuperci conectate ar putea genera suficientă energie pentru a alimenta o lampă mică și cred că această soluție ar putea avea potențial ca sursă de energie regenerabilă.

„Momentan folosim cianobacterii din iaz, însă ele pot fi modificate genetic, iar moleculele lor pot fi schimbate pentru a produce un fotocurent mai mare, prin fotosinteză.”, a declarat Sudeep Joshi.

spot_img

Ultimele știri