Oamenii de știință au descoperit un conservant alimentar eficient pe bază de plante

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Nanyang Technology, Singapore (NTU Singapore) au descoperit un conservant alimentar pe bază de plante, care este mai eficient decât conservanții artificiali.

Conservantul organic conține o substanță naturală cunoscută sub numele de „flavonoizi”, un grup divers de fitonutrienți găsiți în aproape toate fructele și legumele. Flavonoidele create de oamenii de știință ai NTU au proprietăți puternice anti-microbiene și antioxidante – două trăsături cheie ale conservanților care inhibă creșterea bacteriană și mențin proaspete produsele alimentare mai mult timp.

În testele efectuate asupra probelor de carne și sucuri de fructe, conservantul organic a păstrat probele proaspete timp de două zile fără refrigerare, în comparație cu conservanții artificiali pentru produse alimentare de calitate comercială.

Experimentul a fost efectuat la temperatura camerei (aproximativ 23 de grade Celsius), unde celelalte probe de hrană cu conservanți artificiali au fost contaminate cu bacterii în șase ore. Echipa de cercetare a NTU a fost condusă de profesorul William Chen, directorul programului NTU’s Food Science & Technology. Echipa este deja în discuții cu companiile multinaționale pentru a dezvolta în continuare noul conservant al produselor alimentare.

Rezultatele echipei au fost publicate luna trecuta in revista stiintifica Food Chemistry – una dintre primele trei publicatii de cercetare in domeniul alimentar.

Profesorul Chen a spus: „Acest conservant ecologic al alimentelor este derivat din plante și este produs din microbi alimentari, ceea ce înseamnă că este de 100% natural, este și mai eficient decât conservanții artificiali și nu necesită o prelucrare ulterioară pentru a menține alimente proaspete. „Acest lucru poate deschide noi porți în tehnologiile de conservare a alimentelor, oferind o soluție ieftină pentru industrii, care va încuraja, la rândul său, un sistem durabil de producție alimentară care să producă alimente mai sănătoase, care să rămână proaspete mai mult timp”.

Flavonoidele sunt substanțe chimice prezente în plante, care sunt responsabile pentru apărarea plantelor împotriva agenților patogeni, erbivorelor, dăunătorilor și chiar a stresului mediului, cum ar fi razele ultraviolete puternice de la soare.

Găsit în aproape toate fructele și legumele, este responsabil pentru inducerea de culori vii în ele. Acestea includ ceapa, ceaiul, căpșunile, strugurii și kale.

Deși potențialul antimicrobian al flavonoidelor era cunoscut, acestea nu au fost folosite ca şi conservanți pentru produsele alimentare, deoarece necesită o prelucrare ulterioară înainte de a combate bacteriile. Aceast proces este cunoscut sub numele de „prenilare” – un proces care implică adăugarea de molecule hidrofobe pe o proteină pentru a facilita atașarea celulelor – ceea ce nu este rentabil sau durabil.

Cercetătorii NTU nu au găsit doar o modalitate de a dezvolta flavonoide cu proprietăți anti-microbiene și antioxidante, dar au reuşit să facă acest lucru într-o manieră naturală și durabilă prin implantarea mecanismului de producere a flavonoidelor din plante în drojdie de brutărie (o specie cunoscută sub numele de Saccharomyces cerevisiae).

Similar cu modul in care sunt fabricate vaccinurile folosind drojdie, cercetatorii au descoperit ca drojdia produce flavonoide cu proprietati antimicrobiene înalte, care nu sunt nici măcar prezente în probele pure flavonoide extrase direct din plante.

Profesorul Chen a spus: „Proprietățile antimicrobiene și antioxidante sunt elemente cheie în conservarea alimentelor. Flavonoidele extrase direct din plante trebuie să fie prelucrate în continuare pentru a fi antimicrobiene, în timp ce flavonoidele produse de drojdie nu necesită acest lucru”.

Această cercetare vine într-un moment în care există un număr din ce în ce mai mare de dovezi științifice privind modul în care conservanții artificiali afectează creșterea și dezvoltarea pe termen lung a organismului.

Luna trecută, Academia Americană de Pediatrie, care reprezintă aproximativ 67.000 de pediatri în Statele Unite, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la substanţele chimice folosite în produsele de conservare a alimentelor, în special pentru produsele din carne. Acestea includ nitrați și nitriți, care pot interfera cu producerea hormonului tiroidian, care este esențial pentru reglarea proceselor metabolice și a fost, de asemenea, legată de cancerele gastrointestinale și ale sistemul nervos.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri