Mai mult de jumatate dintre amfibienii din Europa ar putea disparea pana in 2050, a avertizat o echipa de cercetatori britanici, informeaza BBC News. Schimbarile climatice, distrugerea habitatelor si bolile sunt factorii principali care ameninta supravietuirea pe termen lung a speciilor.
Cercetatorii de la Societatea Zoologica din Londra (ZSL) sustin ca broastele din Italia si Peninsula Iberica sunt cele mai predispuse riscului disparitiei. O recenta evaluare globala a scos la iveala ca o treime dintre amfibieni sunt in pericol sa dispara de pe fata pamantului.
Descoperirile au fost prezentate in cadrul unui eveniment gazduit de naturalistul David Attenborough pentru a scoate in evidenta starea amfibienilor din Europa. "Amfibienii sunt vitali in multe medii, jucand un rol cheie in functionarea ecosistemelor. Este deopotriva extraordinar si terifiant ca doar in cateva decenii am putea pierde jumatate dintre aceste specii", a declarat Attenborough.
Subliniind descoperirile echipei, cercetatorul ZSL Trent Garner a spus ca este foarte posibil ca schimbarile climatice sa aiba un impact dramatic asupra conditiilor de care creaturile au nevoie pentru a supravietui. "Studiile care au fost publicate au aratat ca schimbarile climatice altereaza habitatele amfibienilor, asa ca ne asteptam ca un numar mare de specii sa se confrunte cu pierderea habitatelor iar intr-un final cu extinctia", a declarat Garner.
Garner a adaugat ca speciile din Italia, Peninsula Iberica si cele din regiunea mediteraneana vor fi cel mai rau afectate de efectele incalzirii globale, insa toti amfibienii din Europa vor fi influentati. "In Marea Britanie am observat deja ca broastele obisnuite isi pierd conditiile si experienta necesara supravietuirii. In cazul in care schimbarile climatice vor continua sa aiba un impact asupra habitatelor, situatia devine si mai dificila pentru aceste specii native", a declarat Garner.
Helen Meredith, coordonatorul programului ZSL care se ocupa de amfibieni, a declarat ca trebuie reduse emisiile de carbon, dar atentia trebuie indreptata si catre alti factori precum distrugerea habitatelor sau raspandirea bolilor printre aceste specii.