Un copac ce acopera o suprafata mare din estul Etiopiei, inregistrat recent de botanisti, da sperante oamenilor de stiinta in privinta descoperirii altor specii, anunta Reuters.
Copacul acacia fumosa, ce creste pe o suprafata de 8.000 de kilometri patrati de la granita cu Somalia, nu a fost „descoperit” pana acum de oamenii de stiinta din cauza ca principalul sau habitat este zona de razboi. El ajunge pana la o inaltime de sase metri si are flori roz.
Copacul a fost descoperit de botanistul suedez Mats Thulin. Populatia locala a exploatat aceasta specie doar pentru lemn de foc, dar el poate avea si scopuri comerciale.
„Am petrecut o viata studiind plantele si descriind speciile – m-a lovit din plin sa aud despre acest copac. Numarul total (al copacilor) trebuie sa fie de ordinul milioanelor”, a declarat David Mabberley de la Royal Botanic Gardens din Kew.
Intr-un articol din revista Science, el mentioneaza ca acest copac nu a fost cunoscut de generatii intregi de botanisti, aparent din cauza inaccesibilitatii in zona din cauza Frontului National de Loberare Ogaden ce lupta pentru autonomie. Aceasta descoperire indica posibilitatea ca si alte specii importante sa fie gasite.
„Cred ca mai exista specii mari ce asteapta sa fie descoperite”, afirma Craig Hilton-Taylor, directorul Uniunii internationale pentru conservarea naturii si a resurselor naturale. El a adaugat ca tari ca Republica Democrata Congo, Cambodgia si Columbia sunt posibile locatii ce adapostesc specii necunoscute.
In jur de 10.000 de specii noi de plante si animale sunt descoperite in fiecare an, majoritatea fiind de dimensiuni reduse.
Foto: globalvoiceonline.org