O reptila marina, veche de 78 de milioane de ani, expusa la Los Angeles

Descoperirea fosilei unui plesiozaur, cu embrionul sau bine format, veche de 78 de milioane de ani, un exemplar unic, arata ca aceasta reptila marina nu depunea oua, ci nastea pui vii, scrie Mediafax, care citeaza AFP.

Plesiozaurul adult, un polycotylus latippinus, avea o lungime de 4,7 metri si patru inotatoare.

Reptila a trait in aceeasi perioada cu dinozaurii, in mezozoic, si avea un embrion destul de dezvoltat, cu coaste, cinci vertebre, bazin si oasele inotatoarelor formate.

Robin O’Keefe, biolog la Universitatea Marshall (Virginia Occidentala), si Luis Chiappe, director al Muzeului dinozaurilor si Muzeului de Istorie naturala din Los Angeles, unde aceasta "fosila dubla" a fost expusa, este de parere ca aceasta este prima dovada ca plesiozaurii nasteau pui vii, nu depuneau oua.

Desi acest tip de nastere a fost documentata la mai multe alte grupuri de reptile acvatice din mezozoic, specialistii nu aveau nicio dovada ca si plesiozaurii nasteau pui vii.

Cercetatorii au mai stabilit ca plesiozaurii erau unici printre reptilele acvatice preistorice, pentru ca nasteau un singur pui o data. In schimb, puiul avea la nastere dimensiuni mari.

Potrivit acestor paleontologi, este posibil ca aceste animale sa fi trait in grupuri, pentru a se ocupa de pui.

"Cercetatorii banuiau de mult timp ca morfologia plesiozaurilor nu le permitea acestora sa iasa din ocean pentru a-si depune ouale pe sol", a spus Robin O’Keefe. "Lipsa oricarui indiciu privind acest lucru era inexplicabila, iar aceasta fosila si embrionul ei permit pentru prima data elucidarea misterului", a mai spus acesta.

Plesiozaurii nu au niciun descendent in viata, cunoscut, insa erau foarte intalniti in oceanele planetei in epoca in care au disparut dinozaurii, in urma cu 65 de milioane de ani.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri