A doua etapa a Programului Rabla va intra in aplicare in jurul datei de 15 iunie, cu doua modificari, prin introducerea in program a autoutilitarelor usoare, de pana la 3,5 de tone, si a posibilitatii ca o persoana sa achizitioneze nu doar un singur autoturism, ci cate doreste, a declarat, sambata, in statiunea Mamaia, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.
"Aceste doua modificari se vor intampla dupa ce, miercurea viitoare, voi introduce in sedinta de Guvern o ordonanta de urgenta care sa-mi permita sa fac cele doua modificari, pentru ca trebuie sa modific OUG 217. Aceasta se va intampla saptamana viitoare si banuiesc ca undeva dupa data de 10 – 15 iunie a doua etapa a programului va intra in functiune cu numar nelimitat de autoturisme si cu autoutilitare usoare", a precizat, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului.
Potrivit acestuia, tinta programului este scoaterea de pe piata a 60.000 de rable, "indiferent cu ce marci sunt inlocuite, indiferent ce proprietari le vor avea si le vor utiliza pe cele noi". Referitor la persoanele juridice, Nicolae Nemirschi a declarat ca si acestea vor beneficia de Programul Rabla, insa in a treia etapa, de la 1 septembrie.
"Din punct de vedere al persoanelor juridice, aici lucrurile se duc un pic spre legislatia europeana si, avand discutii cu Consiliul Concurentei, aici trebuie aplicata schema de ajutor de stat, dar lucrul acesta se face in niste etape. insa el va fi fezabil si va fi aplicat in a treia etapa. Suntem destul de avansati in discutiile cu Consiliul Concurentei, schema o s-o aplic pentru 3 ani la persoanele juridice, asta inseamna ca va fi valabila pana in 2011", a declarat Nemirschi.
Ministrul Mediului a spus ca a alocat pentru acest program 60.000 de unitati in trei ani, ceea ce inseamna un efort financiar de subventie, pentru prima de casare, de circa 54-55 de milioane de euro. "Din cota de 60.000 vom face o alocare de 10.000 pentru persoanele juridice, diminuand astfel cota la 50.000 pentru persoanele fizice", a mentionat demnitarul.
in prima etapa a Programului Rabla au fost alocate 40.000 de unitati si s-au achizitionat numai 30.000.
"Asta s-a intamplat pentru ca aplicarea pe fiecare marca, pe fiecare dealer, s-a facut la inceputul anului si, evident, au fost unii care nu si-au atins cota. Si atunci am zis ca trecem la etapa a doua si vedem exact cine a vandut si cat si suplimentam eventual celor care si-au atins tinta. Dacia a avut cele mai mari vanzari, peste 5.000 de unitati, si i-am alocat de trei ori cota initiala pe timpul primei etape", a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.