O nouă victorie pentru petrostate. Azerbaidjan ar putea fi următoarea gazdă a COP29

Azerbaidjan ar putea fi următoarea gazdă a COP29, după ce Armenia a renunțat la propriile aspirații de a deține președinția summit-ului climatic al ONU și a susținut candidatura statului-rival împotriva căruia s-a aflat în conflict armat decenii la rând. 

Această răsturnare de situație alimentează o tendință remarcată de Politico, prin care țările producătoare de petrol și gaze conduc discuțiile anuale privind combaterea crizei climatice, a cărei cauză majoră este arderea combustibililor fosili. Sumitul COP28 din acest an are loc în Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, după ce în 2022 negocierile purtate la COP27 în Egipt au avut ca rezultat un text final favorabil extragerii în continuare a gazelor.

Brazilia, care deține a doua cea mai mare rezervă de petrol din America de Sud, este favorită să găzduiască COP30 în 2025.

Azerbaijan și Armenia – care au luptat pentru controlul teritoriului după dizolvarea Uniunii Sovietice – au emis o declarație comună în care Armenia a susținut candidatura Azerbaijanului. Acordul ar putea încheia impasului diplomatic care amenința să arunce în haos negocierile internaționale privind criza climatică, din cauza disputelor privind țara care va găzdui COP29.

Conferința anuală COP29 era programată să se întoarcă anul viitor în Europa de Est. Dar Rusia s-a opus propunerilor fiecărui candidat din UE, întrucât comunitatea europeană a susținut Ucraina în războiul pe care-l duce împotriva Moscovei.

Economia Azerbaijanului, stat situat între Iran și Rusia, se bazează în proporție de aproximativ 90% pe exporturile de combustibili fosili. Moldova și Serbia, țări care și-au anunțat intenția să găzduiască COP29, depind în principal de Moscova pentru aprovizionarea cu petrol și gaze.

Brazilia, care este așteptată să găzduiască COP30 peste doi ani, a făcut un pas să adere la cartelul petrolier OPEC+. COP 30 va prezenta a doua rundă de angajamente naționale privind criza climatică, în conformitate cu Acordul de la Paris.

Citește și:

Președinția COP29 din 2024 va fi deținuță de o țară din Estul Europei: Moldova și Serbia se vor candidate

COP28: Iohannis subliniază că România și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu două treimi

Ce este COP28, de ce contează și la ce să fim atenți

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri