O noua strategie pentru mentinerea stocurilor de peste in Marea Neagra

Pentru a proteja stocurile de peste din Marea Neagra, dar si pentru a asigura un nivel de viata adecvat  pescarilor locali, toate statele riverane ar trebui sa sprijine si sa puna in aplicare politica comuna de pescuit, care se bazeaza pe sustenabilitate pe termen lung, precum si pe o coordonare eficace, se arata in rezolutia Parlamentului Europeana, adoptata marti.

"Evolutia in Marea Neagra este foarte alarmanta – daca nu se iau masuri urgente, riscam sa avem o mare moarta", a avertizat autoarea rezolutiei, Iliana Malinova Iotova.

Ecosistemul Marii Negre este grav afectat de unele schimbari dinamice direct legate de pescuit, de schimbarile climatice si de poluare. Noua politica destinata bazinului Marii Negre, care urmeaza sa fie parte integranta din reforma viitoare a politicii comune de pescuit, ar trebui sa mentina si sa imbunatateasca nivelul stocurilor de peste, se precizeaza in rezolutie.

Principiul actual de a stabili captura legala totala (TAC) de catre statele membre in Marea Neagra "nu ar trebui sa fie singura opțiune pentru gestionarea pescuitului in Marea Neagra", se arata in rezolutie care solicita solutii pe termen lung, cum ar fi "planuri de gestionare multianuale", in vederea imbunatatirii atat a situatiei economice a sectorului de pescuit, cat si a ecosistemelor din Marea Neagra.

O mare parte din problemele Marii Negre sunt cauzate de lipsa unei structuri instituționale adecvate care sa coordoneze si sa efectueze gestionarea pescuitului in Marea Neagra la un nivel profesional si specializat. In acest sens, Parlamentul solicita Comisiei sa utilizeze structurile institutionale existente pentru a mai buna coordonare si gestionare a politicii de pescuit.

Potrivit deputatilor, o organizație regionala separata pentru gestionarea pescuitului (ORGP) pentru Marea Neagra ar putea stimula si promova pe termen lung comunicarea intre institutele stiințifice si organizațiile profesionale ale pescarilor, producatorilor si prelucratorilor pentru a soluționa problemele si dezvolta cooperarea in Marea Neagra.

In plus, acestia incurajeaza Comisia Europeana sa coopereze cu țarile de la Marea Neagra la nivel bilateral, avand in vedere faptul ca multe dintre acestea nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Foto: travelpod.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Delta Dunarii – paradisul braconierilor

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri