Cercetătorii au descoperit în Venezuela o nouă specie endemică de broască miniaturală, şi au confirmat că această țară are una dintre cele mai bogate diversitate de amfibieni din lume. Acest broască, care măsoară maximum 2,5 cm, trăiește în pădurile muntelui Aroa (statul Yaracuy) din nordul țării.
Broasca a fost numită Mannophryne molinai, în semn de tribut pentru César Molina (1960-2015), un herpetolog venezuelian.
Acest broască se distinge printr-o bandă neagră sub gât, iar femelele sunt puțin mai mari decât bărbații, a explicat Miguel Matta, de la Universitatea Centrală din Venezuela, care a coordonat programul de cercetare cu oameni de știință din Venezuela de la Universitatea Andes și Muzeul de Istorie Naturală La Salle.
Pe spate, broasca are culori care variază de la maro la gri și verde închis. Pântecele bărbaților este alb și gâtul gri. Femelele prezintă o culoare ventrală mai strălucitoare, cu gât galben, o bandă neagră mai pronunţată sub gât, iar burta albă este parțial colorată cu galben, îl descrie pe Miguel Matta.
VIDEO Pui de broască țestoasă apar pe o plajă din Mumbai după 20 de ani datorită colectării deșeurilor
Primii indivizi au fost observaţi în 2012 într-un curs de râu în zonă. Inițial, oamenii de știință au crezut că a fost este vorba de o altă populație, numită Mannophryne herminae, o specie foarte prezentă în munții de pe coasta venezueleană.
Dar îndoielile persistau. Analiza fotografiilor, înregistrările de sonore și o comparație atentă cu celelalte 19 specii cunoscute din genul Mannophryne au făcut posibilă asigurarea faptului că a fost într-adevăr o specie nouă.
Rezultatele investigațiilor au fost publicate în revista științifică Zootaxa.
Cu toate acestea, noile specii sunt vulnerabile din cauza despăduririlor legate de activitățile agricole și zootehnice, ceea ce crește temperatura și diminuează umiditatea, spune Miguel Matta.
Această descoperire aduce la 20 numărul de specii identificate din genul Mannophryn, dintre care 18 sunt endemice pentru regiunile muntoase din nordul Venezuelei. Jumătate dintre ele se află pe lista speciilor pe cale de dispariție de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).
„Această actualizare arată că fauna amfibienilor din Venezuela are încă un câmp larg pentru noi descoperiri și confirmă poziția Venezuelei ca a opta țară din lume în ceea ce privește diversitatea amfibienilor”, spune Miguel Matta.