Comisia Europeana a aprobat doua acte legislative pentru a face ca utilizarea aditivilor in UE sa fie mai sigura si mai transparenta.
„Adoptarea a doua regulamente privind aditivii va spori capacitatea de decizie a cetatenilor si, deopotriva, a industriei, deoarece vor face ca tuturor celor interesati sa le fie mai usor sa stie exact care sunt aditivii autorizati in produsele alimentare,” a declarat John Dalli, comisarul pentru sanatate si consumatori.
Primul regulament, in fapt o lista, se refera la aditivii din produsele alimentare si va intra in vigoare in iunie 2013, aceasta perioada de gratie pentru aplicare a fost considerata necesara pentru a permite industriei alimentare a Uniunii sa se adapteze la noile norme. Lista cu acesti aditivi, care este, de asemenea, disponibila intr-o baza de date online, va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar si autoritatilor de control sa identifice cu usurinta aditivii care sunt autorizati intr-un anumit produs alimentar.
Cea de-a doua lista priveste aditivii din ingredientele alimentare, cum ar fi alti aditivi, enzime, arome si substante nutritive si se va aplica dupa 20 de zile de la data publicarii in Jurnalul Oficial al UE. Instituirea celor doua liste reprezinta un pas important in punerea in aplicare a Regulamentului-cadru privind aditivii alimentari, adoptat in decembrie 2008.
Transparenta, un beneficiu important al noii legislatii
Utilizarile autorizate ale aditivilor sunt, de acum inainte, enumerate in functie de categoria de produse alimentare la care pot fi adaugati. Comisia considera ca aceasta este o imbunatatire importanta in comparatie cu vechile liste care erau dispersate in mai multe anexe la trei directive diferite.
Noua lista face sa fie foarte clar, de exemplu, ca la unele categorii de alimente sunt autorizati foarte putini aditivi sau chiar sunt complet interzisi. Asa se intampla, de exemplu, in cazul iaurtului nearomatizat, al untului, al compotului, al pastelor fainoase, al painii simple, al mierii, al apei si al sucului de fructe.
In alte categorii, de regula cele privind produse alimentare cu grad inalt de prelucrare precumdulciurile, snackurile, sosurile si bauturile aromatizate se autorizeaza un numar mare de aditivi. In plus, lista de aditivi care pot fi adaugati la alti aditivi, enzime, arome si substante nutritive va face ca expunerea la aditivi prin aceste ingrediente sa ramana limitata.
Ce alte schimbari apar ca urmare a noilor dispozitii legislative?
Pe langa instituirea celor doua liste, noua legislatie prevede conditii bine determinate in care se pot adauga aditivi la alimente, o impartire a alimentelor in categorii cu aditivii enumerati intr-o maniera clara, in functie de categoriile de alimente la care pot fi adaugati, un program pentru deplina reevaluare a sigurantei tuturor aditivilor autorizati, precum si orientari si instructiuni clare pentru solicitantii de noi utilizari de aditivi alimentari.
Context general privind aditivii
Conditiile generale de utilizare a aditivilor alimentari au fost stabilite de Parlamentul European si de Consiliu prin regulamentul-cadru din 2008 si raman in vigoare. Prezentul regulament stabileste cadrul general, principiile si obiectivele la care se refera intreaga legislatie specifica pentru aditivi. Acesta cere ca utilizarea aditivilor sa fie sigura, justificata din punct de vedere tehnologic, sa nu induca in eroare consumatorul si sa prezinte avantaje si beneficii pentru consumator.
Reevaluarea aditivilor
In martie 2010, Comisia a adoptat un program pentru reevaluarea tuturor aditivilor alimentari autorizati. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) trebuie sa reevalueze toti aditivii pana in 2020. Stabilirea prioritatilor de reevaluare se face pe baza datei la care un aditiv alimentar a fost evaluat ultima data, a disponibilitatii unor noi informatii stiintifice, a gradului de utilizare a unui aditiv alimentar si a expunerii oamenilor la acesta.
Colorantii alimentari sunt primii pe lista de prioritati. Saptesprezece colorantii au fost deja reevaluati. Pentru trei dintre acestia, Comisia a propus deja niveluri de utilizare revizuite, avand in vedere ca EFSA considera ca expunerea la aditivii respectivi poate fi prea mare pentru anumite grupuri de consumatori.
Datorita unor noi informatii stiintifice, se acorda prioritate mai mare indulcitorului aspartam, care va fi reevaluat pana in septembrie 2012.
Indulcitorii viitorului, glicozide derivate din steviol
Totodata, Comisia a adoptat si un regulament prin care se autorizeaza utilizarea unui nou indulcitorul natural, glicozide derivate din steviol obtinute din planta Stevia ribaudiana.
EFSA a fost solicitata sa evalueze siguranta substantei. Agentia a concluzionat ca indulcitorii nu sunt cancerigeni, genotoxici sau asociati cu orice toxicitate reproductiva/de dezvoltare si a stabilit o doza zilnica acceptabila (DZA) de 4 mg/kg greutate corporala/zi.
Estimarile prudente ale expunerii la glicozidele derivate din steviol atat la adulti, cat si la copii, sugereaza ca este probabil ca DZA sa fie depasita la nivelurile maxime de utilizare propuse.
Foto: sugars4life.com, goodhealthwellnessblog.com, cct205-w09.wikispaces.com