O nouă invenție redirecționează energia risipită a unui telefon mobil înapoi la baterie

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au dezvoltat o tehnologie care face ca bateria telefonului mobil să dureze cu 30% mai mult, la o singură încărcare, prin captarea energiei irosite prin semnalele radio emise de telefon și redirecționarea acesteia înapoi către baterie, informează Treehugger.com.

incarcare smartphone

Tehnologia funcționează prin utilizarea unui circuit care convertește o parte din semnalele radio emise de telefon în energie de curent continuu (CC). Energia recuperată e apoi folosită pentru încărcarea bateriei. Se estimează că aproape 97% din semnalele emise de un telefon nu ajung niciodată la vreo destinație, ci sunt pur și simplu pierdute. Dar cu această tehnologie, o parte din aceste semnale pot fi recapturate și folosite pentru încărcarea bateriei fără să fie nevoie de conectarea telefonului la vreo sursă de curent electric.

„Când comunicăm cu un turn de telefonie mobilă sau cu un router Wi-Fi, foarte multă energie e risipită”, explică Chi-Chin Chen, profesor asociat de cercetare în inginerie electrică și de calculator la Universitatea din Ohio. „Noi reciclăm o parte din această energie pierdută și o redirecționăm înapoi spre bateria telefonului”, a mai spus acesta.

Cercetătorii spun că tehnologia aceasta ar putea fi implementată chiar în interiorul carcasei telefonului, fără să afecteze semnificativ la greutatea sau grosimea acestuia, dar momentan ei lucrează la integrarea tehnologiei într-un înveliș care poate fi aplicat pe exteriorul telefonului.

Undele radio sunt de fapt doar un tip de înaltă frecvență a curentului alternativ (AC), adică tipul de electricitate din rețelele noastre de energie. Dar dispozitivele au nevoie de energie de curent continuu (CC) pentru a funcționa. Tehnologia aceasta transformă semnalele radio din AC în CC, cam așa cum fac micile cutiuțe atașate la încărcătoarele cu care ne alimentăm gadget-urile.

Cercetătorii au dezvoltat tehnologia în așa fel încât să captureze cantitatea maximă de semnale radio fără a compromite funcția sau claritatea transmisiilor telefonului. Aceasta funcționează doar când se efectuează un apel, se trimite unui mesaj sau e-mail, însă nu și atunci când se folosește o aplicație sau un joc off-line.

În cazul în care cercetătorii conving un mare producător de telefoane să lucreze cu ei, acest tip de tehnologie adăugată telefoanelor noastre ar ajuta enorm la reducerea consumului de energie electrică.

Sursă foto: Flickr.com

Mai citește și:

Un adolescent din România a creat un încărcător de smartphone alimentat cu energie eoliană

Ecocapsula în care poți locui deconectat de la rețeaua electrică, oriunde în lume

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri