O noua harta a CO2-ului ofera detalii fara precedent

O noua harta a emisiilor ofera de 100 de ori mai multe detalii decat inventarele anterioare a dioxidului de carbon, informeaza Environmental Leader. Harta, realizata in cadrul proiectului Vulcan condus de cercetatorul Kevin Gurney, profesor asistent la Universitatea Purdue, arata zonele din Statele Unite in care exista emisii de CO2, pe o raza de 10 kilometri si combina informatii de la diferite surse, cum ar fi fabricile, traficul pe autostrazi si centralele.

Pe harta, sunt notate cu rosu zonele in care cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera a crescut fata de estimarile anterioare, iar cu albastru zonele in care s-a constat o reducere a cantitatii de CO2. Profesorul Gurney a declarat ca diferentele apar cel mai mult in lunile de iarna cand sunt inregistrate mai multe emisii dar si pentru ca miscarea verticala a aerului este mai putin intensa.

Detaliile si acuratetea hartii Vulcan vor ajuta autoritatile sa creeze strategii pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon dar vor ajuta, de asemenea, oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine sursa si destinatia dioxidului de carbon, a continuat Gurney.

"Inainte, tot ce puteau face autoritatile era sa ia o imensa unealta si sa loveasca cu ea in economia Statelor Unite. Acum avem informatii cuantificabile despre ce se intampla in vecinatatea noastra, pe drumuri si in zonele industriale, dar si sa depistam cantitatea de CO2 pe ora", spus Gurney.

O analiza preliminara a datelor oferite de Vulcan sugereaza ca harta anterioara a Statelor Unite a emisiilor generate de combustibilii fosili era necorespunzatoare pentru nevoile oamenilor de stiinta si pentru autoritati.
Proiectul Vulcan, derulat pe durata a trei ani, este finantat de NASA si de Departamentul pentru Energie din cadrul Programului Carbonul din America de Nord, a implicat cercetatorii de la universitatea Purdue, Universitatea de Stat Colorado si Laboratorul National Lawrence Berkeley.

Proiectul Vulcan completeaza planurile NASA de a lansa in decembrie un satelit, Observatorul Carbonului de pe Orbita, care va masura concentratiile de CO2 din atmosfera pamantului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri